Tuesday, 31 January 2006

PAK LAH PUAS HATI : TETAPI ISLAM, BANGSA DAN BAHASA MELAYU KIAN TERPINGGIR


PULAU PINANG 31 Jan. - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam kenyataan akhbarnya semalam menyuarakan rasa bangganya dengan prestasi kepimpinan Kerajaan Pusat dan semua negeri yang berlandaskan konsep perkongsian kuasa di kalangan semua kaum menerusi Barisan Nasional (BN). Tetapi sedarkah PM bahawa agama Islam bangsa melayu dan bahasa melayu semakin terpinggir.

Katanya dipetik dari akhbar harian``BN mengutamakan kerjasama, pencapaian keputusan dan pembangunan secara tanggungjawab bersama. Kepimpinan kerajaan negara ini yang diwakili oleh semua kaum menggambarkan kerjasama antara kaum yang erat,'' katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina anjuran bersama Gerakan dan MCA Pulau Pinang di sini hari ini.

Apakah Pak Lah sedar bahawa agama Islam sekarangnya hanya menjadi simbol sahaja. Undang-undang Islam semakin hari semakin diketepikan. Undang-undang keluarga Islam yang diluluskan di Parlimen pun boleh ditangguhkan pelaksanaannya di zaman Pak Lah. Gejala maksiat, sumbang mahram, black metal, ajaran sesat kian hari kian meruncing di zamannya.

Bahasa Melayu semakin terpinggir di tanahair sendiri. Subjek Sains dan Matematik pun di ajar dalam Bahasa Asing. Pegangan ekonomi orang melayu masih terlalu rendah jauh dari matlamat DEB. Inilah nasib orang melayu di bumi sendiri. Bagaimana agaknya nasib orang melayu 10-20 tahun akan datang sekiranya Pak Lah dan kuncu-kuncunya masih di berikan mandat untuk memerintah.

Renungkan.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59