Sunday, 29 January 2006

KEMELUT DALAM MIC SEMAKIN RUNCING


BUKIT KATIL 29 JAN : Kemelut kepimpinan MIC semakin hari semakin meruncing di sebabkan ketidakpuasan ahli-ahlinya terhadap kepimpinan Samy Vellu yang telah menjadi Presiden MIC lebih dari dua puluh tahun.

Seperti yang kita semua sedia maklum, sekarang MIC berhadapan dengan masalah pertembungan antara Timbalan Presiden MIC, Dato' S.Subramanian dan Samy Vellu.

Terbaru kemelut dalaman MIC semakin parah apabila kira-kita 100,000 ahli MIC tidak berpuas hati dengan keputusan kepimpinan yang tidak berlaku adil kepada mereka.

Akhbar hari ini melaporkan bahawa kemelut yang melanda MIC semakin bercelaru apabila kira-kira 100,000 bekas ahli parti yang mewakili kaum India itu bertindak nekad untuk menubuhkan parti MIC Baru.

Ketua Penajanya, P. Gannapathy mendakwa, tindakan berani itu diambil bagi menegakkan keadilan selepas mendakwa kira-kira 1,000 cawangan MIC di seluruh negara telah dibubar oleh parti itu sejak 20 tahun yang lalu.

Sambil menegaskan bahawa penubuhan MIC Baru itu tidak ada kena-mengena dengan isu membabitkan Timbalan Presiden MIC, Datuk S. Subramaniam, Gannapathy memberitahu, ia adalah hasil daripada gabungan bekas ahli cawangan MIC yang telah disingkirkan.

``MIC sendiri yang telah memaksa kami mengambil tindakan ini, jadi kami terpaksa menubuhkan parti baru walaupun kami tahu MIC itu adalah ibarat `darah' kami sendiri.

``Ini juga adalah sebagai tanda rasa tidak puas hati ribuan kaum India terhadap kepimpinan Samy Vellu dan kami berharap beliau sedar tentang kesilapan yang telah dilakukannya selama ini,'' katanya.

Gannapathy menyatakan demikian pada sidang media khas mengenai penubuhan parti MIC Baru di sini hari ini.

Beliau yang merupakan bekas Ketua MIC Cawangan Sungai Rasah, Klang berkata, sehingga kini pihaknya telah mendapat sokongan daripada kira-kira 500 cawangan yang telah dibubarkan di seluruh negara.

Beliau berkata, jumlah itu dijangka bertambah sebaik sahaja parti MIC Baru didaftarkan tidak lama lagi dan pemilihan pucuk pimpinan parti itu dipilih secara sebulat suara oleh semua ahlinya.

Kata beliau, antara sebab lain mengapa parti itu ditubuhkan adalah kerana kebanyakan cawangan MIC terlibat tidak diberi peluang mendapatkan borang B bagi membolehkan mereka menjadi delegasi dan memilih pucuk pimpinan yang disukai oleh mereka.

``Tindakan seperti itulah yang menyebabkan kami marah dan ramai orang India marah hingga mereka sanggup keluar dari MIC dan menyertai parti-parti lain seperti Parti Progresif Penduduk (PPP), Gerakan dan Barisan Progresif India Malaysia (IPF).

``Begitu juga dengan kami, kami mahu menubuhkan parti MIC Baru supaya semua orang faham mengapa parti MIC yang sememangnya kecil terus berpecah,'' ujar beliau.

Sementara itu, bekas Ketua MIC Cawangan Ampang Jaya, N. Muneandy berkata, pihaknya berharap Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi segera campur tangan bagi menyelesaikan kemelut tersebut.

Katanya, ini kerana pihaknya tidak akan mengadakan sebarang perbincangan dengan Samy Vellu yang terkenal dengan sikap tidak suka mendengar pandangan orang lain lebih-lebih lagi yang tidak sealiran dengan pemikirannya.

``Tidak ada gunanya kami mengadakan perbincangan dengan Samy Vellu kerana semua orang tahu tidak ada sesiapa yang boleh mempersoalkan sesuatu tindakan yang diambil oleh beliau.

``Jika ada yang berani bertanya sudah pasti seseorang ahli itu akan dipecat atau cawangan itu akan ditutup,'' katanya.

Sumber dari Utusan Meloya.


SELAMAT TAHUN BARU CINA DAN SELAMAT MENYAMBUT AWAL MUHARRAN


MELAKA, 29 Jan : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil mengucapkan selamat Tahun Baru Cina kepada seluruh kaum Cina dan Selamat Menyambut Awal Muharram bagi umat Islam, semoga tahun ini membawa perpaduan yang lebih baik dan bermakna untuk semua kaum di negara ini.

Ucapan itu dikeluarkan oleh YDP PAS Kawasan, Hj Mohd Yassin Abdul Ghani serta saf kepimpinan PAS Kawasan yang lain.

Mereka berharap, tahun baru Cina dan awal muharram tahun ini akan menjadi titik permulaan kepada satu era baru kepada perpaduan yang lebih baik untuk semua rakyat selepas berhadapan dengan beberapa kes yang boleh merosakkan hubungan baik antara kaum di negara ini.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59