Tuesday, 24 January 2006

ISU SAMAN KEMENTERIAN PELAJARAN : DPP BUKIT KATIL BIDAS PEMUDA Umno.


BUKIT KATIL 24 JAN : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil kesal dengan Pergerakan Pemuda Umno yang langsung tidak berperanan untuk membela bahasa melayu yang kian dipinggirkan oleh kerajaan.

Sebaliknya Pergerakan Pemuda Umno menuduh pelajar-pelajar yang menyaman kerajaan berhubung penggunaan Bahasa Inggeris dalam subjek sains dan matematik di eksploitasi oleh Dewan Pemuda PAS Pusat.

"Inilah rupa sebenar Pemuda Umno yang hanya mementing perut dan 'bawah perut'", kata Khairudin Ismail, Setiausaha DPP Kawasan Bukit Katil dalam kenyatannya kepada blog ini pagi tadi.

"Mereka langsung tidak memikirkan 'survival' orang melayu dan bahasa melayu", tambah Khairudin lagi.

Kenyataan pemuda Umno yang menuduh DPP Pusat mengeksploitasi pelajar-pelajar tersebut di buat dalam lamanweb Pemuda Umno.

Pada 21 Januari lalu pelajar terbabit yang diwakili bapa mereka, telah mengemukakan saman tersebut di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur

Sementara itu Timbalan Ketuanya, Ustaz Idris Ahmad menyangkal tuduhan laman web Pemuda Umno itu. Beliau berkata, sebagai parti politik yang konsisten memperjuangkan isu masyarakat, terutama isu pendidikan, maka pihaknya menganggap tindakan empat pelajar terbabit adalah wajar dan perlu diberi sokongan oleh semua pihak.

“Kita tidak rela mengorbankan pendidikan oleh kerana kegelojohan pemimpin Umno memperjudikan nasib pelajar di negara ini, terutama pelajar luar bandar, yang serba kekurangan,” katanya sambil mendakwa, kerajaan mempermain-mainkan dasar kebangsaan yang telah diterimapakai sebagai bahasa pendidikan.

Dalam kenyataan hari ini, Idris berkata, Pemuda PAS kesal dengan sikap Pemuda Umno yang mengaku sebagai pembela masyarakat, khususnya orang Melayu, tetapi ‘diam seribu bahasa’ dan hilang idealisma perjuangan.

Menurutnya, Pemuda Umno kini “jauh ketinggalan, berbanding dengan Pemuda Umno di bawah Allahyarham Syed Jaafar Albar dan Allahyarham Datuk Harun Idris”.

Sehubungan itu, beliau mencabar Ketua Pemuda Umno yang juga Menteri Pelajaran supaya mendedahkan markah lulus sebenar bagi Matematik dan Sains dalam Peperiksaan PMR yang lalu.

Katanya, jika benar Pemuda Umno memperjuangkan masyarakat luar bandar, mereka perlu turun ke sekolah luar bandar dan melihat sendiri apakah para pelajar boleh mengikuti pengajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris.

“Pemuda PAS tetap konsisten menentang dasar ini, selari dengan para intelektual di negara ini seperti Datuk Dr Aminuddin Wahid (bekas Naib Canselor UTM), Prof. Shahril Mat Zain, anak Melayu pertama mendapat Phd. dalam Matematik (bekas Prof. Matematik UKM), dan ramai lagi cerdik pandai Melayu.

Sebaliknya, kata Idris, yang menyokong dasar tersebut hanyalah pemimpin Umno.

“Pemuda PAS akan membantu pelajar yang berhasrat untuk meleraikan kemelut pelajaran mereka selama ini. Sokongan semua pihak amat kami alu-alukan untuk kebaikan anak-anak kita kelak. Hanya sejarah yang akan menentukan siapa yang mengkhianati pendidikan anak bangsa di negara ini,” tegasnya.


MENGAPA MENTERI BUKAN ISLAM MEMBISU TENTANG KES NYONYA TAHIR


SEREMBAN 24 JAN : Media semalam melaporkan bahawa Mahkamah Tinggi Syariah Seremban yang bersidang semalam memutuskan mayat Nyonya Tahir diserahkan kepada keluarganya dan dikebumikan mengikut upacara Buddha setelah wanita itu disytiharkan sebagai bukan Islam ketika meninggal dunia.

Hakim Mahkamah Tinggi Syriah, Mohd Shukor Sabudin memutuskan demikian selepas mendengar permohonan ex-parte perisytiharan Islam yang dikemukakan oleh Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS), Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) dan Pengarah JHEAINS.

Beliau berkata keputusan itu dibuat berdasarkan bidang kuasa Mahkamah Syariah untuk mendengar dan membicarakan kes berkaitan kepentingan orang Islam, termasuk masalah akidah yang berlaku di negara ini.

Katanya ia juga diputuskan berdasarkan kepada afidavit yang dikemukakan oleh anak bongsu Nyonya, Chiang Ah Fatt dan juga keterangannya bersama kakaknya, Chiang Kwang Ying, 43, di mahkamah hari ini.

Dalam penghakimannya, Shukor berkata selepas mendengar serta meneliti keterangan waris Nyonya dan bukti yang dikemukakan di mahkamah, mahkamah memutuskan bahawa Nyonya Tahir, bernombor kad pengenalan 180425-04-5054 @ 02033418 bukan beragama Islam semasa kematiannya.

"Mahkamah membenarkan ahli-ahli waris si mati untuk menguruskan pengebumian mayat berkenaan. Mahkamah mengarahkan Hospital Tampin menyerahkan mayat kepada ahli-ahli waris si mati," katanya.

Menurut Laporan Bernama, plaintif dalam permohonannya Jumaat lepas memohon keputusan mahkamah bagi menentukan status agama Nyonya dan permintaan keluarganya untuk mengebumikan mayat wanita itu mengikut adat Cina dan agama Buddha.

Peguam Syarie Siti Harlina Shahran mewakili plaintif iaitu anak bongsu Nyonya, Chiang Ah Fatt manakala Koo Chin Nam yang dibantu Kevin Koo S K bertindak sebagai peguam pemerhati bagi keluarga Nyonya.

Selain itu, Pengerusi Persatuan Peguam Syarie Malaysia Muhamad Burok, yang juga peguam syarie, bertindak sebagai peguam pemerhati bagi pihak persatuan berkenaan.

Turut hadir pada prosiding hari Isnin ialah Pengarah JHEAINS Datuk Zaharudin Mohd Shariff, Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Repah Datuk Gan Chin Yap, Adun Temiang Datuk Lee Yuen Fong, Adun Rahang Datuk Yip Chee Keong dan Adun Chuah Foo Ming Chee.

Apa yang hendak kita persoalkan di sini maka menteri-menteri bukan Islam tidak membuat kenyataan akhbar tentang kes ini. Mengapa mereka tidak mengatakan Mahkamah Syariah adil dan telus. Sedangkan dalam kes Allahyarham Moorthy mereka melemparkan pelbagai tuduhan kepada Mahkamah Syariah.

Inilah sikap double standard mereka.


DESAK MCA SERAH KERUSI DI WP KEPADA Umno. BAGAIMANA PULA DENGAN KERUSI MAJORITI MELAYU YANG DISERAH KEPADA MCA, MIC DAN GERAKAN?


KUALA LUMPUR 24 JAN :Setiausaha Badan Perhubungan Umno Wilayah Persekutuan, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee hari ini menyarankan MCA supaya menyerahkan semua kerusi yang ditandingi oleh MCA di Wilayah Perseketuan di serahkan kepada Umno.

Beliau mendakwa MCA bersikap sambil lewa yang menyebabkan DAP berjaya mempertahankan kerusi Parlimen Seputeh, Cheras, Kepong dan Bukit Bintang dalam pilihanraya umum lalu.

Syed Ali berkata MCA tidak bersungguh-sungguh berusaha untuk merampas kerusi-kerusi berkenaan.

Beliau yang juga Ketua Umno bahagian Cheras berkata, MCA tidak memainkan peranan yang sewajarnya sebagai parti komponen BN sedangkan calon yang bertanding adalah parti berkenaan.

Sebaliknya, kata beliau, jentera pilihanraya Umno telah digerakkan sepenuhnya bagi berkempen membantu calon MCA yang bertanding di kawasan-kawasan terbabit. Sehubungan itu, Syed Ali berkata, jika calon Umno diletakkan bertanding di kawasan-kawasan tersebut, kemungkinan besar BN mampu merampasnya.

"Kita ingin bertanya kepada Syed Ali mengapa beliau tidak membidas pemimpin tertinggi Umno yang 'menggadaikan' kerusi majoriti melayu kepada MCA, Gerakan dan MIC." kata Hj Salamat ketika diminta memberikan komen terhadap kenyataan Syed Ali tersebut.

Antara kerusi majoriti melayu yang digadaikan kepada MCA adalah Parlimen Kuantan, Alor Gajah dan banyak lagi. Manakala kerusi Sg. Siput 'disedekahkan' kepada MIC(Samy Vellu), Gerakan pula mendapat kerusi Bukit Gantang. Sebenarnya banyak lagi kerusi yang digadaikan kepada parti-parti bukan melayu selain dari kerusi-kerusi yang disebutkan tadi yang akhirnya kita melihat jumlah kerusi orang melayu di Parlimen semakin kecil peratusannya.

"Syed Ali sepatutnya sedar akan hal ini sebelum mendesak MCA menyerahkan kerusi-kerusi di Wilayah Persekutuan yang majoriti pengundinya adalah kaum cina" kata Hj Salamat yang juga merupakan Bendahari DPP Negeri Melaka.

"Kita menasihatkan pemimpin Umno berfikir dahulu sebelum membuat kenyataan" nasihat Hj Salamat lagi.


AWAS KOPI BERACUN


Di petik dari Hairan Metro

MELAKA 24 JAN : Sebuah kilang kopi di Batu Berendam, di sini, dikesan mencampurkan bahan kimia beracun iaitu sildenafil dalam kopi cappuccino keluaran mereka bagi meningkatkan daya seks peminum tanpa kebenaran Kementerian Kesihatan.

Penggunaan sildenafil secara berlebihan itu boleh menyebabkan maut terutama jika peminum ada penyakit jantung dan darah tinggi.

Bagaimanapun, dari segi daya seksual, bahan itu memang terbukti berkesan kerana keupayaannya boleh disamakan dengan Viagra.

Kegiatan kilang berkenaan terbongkar apabila sepasukan pegawai dan kakitangan Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan menyerbu kilang terbabit semalam dan merampas 700 kotak kopi yang sudah sedia untuk dipasarkan.

Siasatan awal pihak berkenaan, kopi yang turut tertera logo halal pada kotaknya dijual secara terus kepada pelanggan.

Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi (Penguat kuasa) Kementerian Kesihatan, Dr Ahmad Mahmud berkata, kilang yang beroperasi sejak lebih setahun itu juga diarah menghentikan operasi sehingga siasatan pihaknya berkaitan penggunaan bahan kimia dalam kopi keluaran mereka selesai.

Katanya, berdasarkan penelitian, kopi itu dipercayai dicampur dengan sildenafil dan penggunaannya tanpa kelulusan Kementerian Kesihatan.

“Biasanya penggunaan sildenafil ini memerlukan perskripsi doktor kerana ia mampu menjejaskan kesihatan jika diambil tanpa kawalan.

“Kilang itu mungkin tidak boleh beroperasi kerana kami merampas semua kopi yang ada dalam kilang berkenaan untuk dianalisis,” katanya pada sidang akhbar di pejabat Jabatan Farmasi Hospital Melaka, di sini, semalam.

Menurutnya, kilang berkenaan adalah antara sasaran pihaknya dalam operasi yang diadakan sejak tiga hari lalu.

Katanya, sepanjang operasiitu juga, pihaknya merampas lebih 500 jenis ubat-ubatan dari 20 premis termasuk kedai ubat Cina dan pasar malam kerana didapati tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan.

Beliau berkata, semua jumlah ubat-ubatan berkenaan dianggarkan bernilai lebih RM600,000.

“Kebanyakan ubat-ubatan itu diimport tanpa kebenaran dari Indonesia, China dan Thailand. Ada juga yang diproses dan dibuat di negara ini,” katanya.


TINDAKAN KEPADA KETUA Umno KUBANG KERIAN:KEDUDUKAN ISA SAMAD DAN AMID NORDIN BAGAIMANA?


PUTRAJAYA 24 Jan. - Kedudukan Mohd. Fauzi Ismail sebagai Ketua UMNO Bahagian Kubang Kerian akan ditentukan oleh mesyuarat pengurusan UMNO, yang akan bersidang Rabu ini.

Tetapi bagaimana dengan kedudukan Isa Samad dan Amid Nordin yang telah di dapati bersalah tetapi masih 'dibiarkan' memegang jawatan sebagai Ahli Parlimen Jempol dan ADUN Telok Mas, Melaka.

Semalam akhbar melaporkan bahawa Ketua UMNO Bahagian Kubang Kerian, Mohd. Fauzi Ismail, 43, dihadapkan di Mahkamah Sesyen di Kota Bharu, atas dua tuduhan pengubahan wang haram bernilai RM138,210 pada tahun lalu.

Setiausaha Agung Umno, Dato' Radzi Sheikh Ahmad menyatakan semalam bahawa sekiranya didapati bersalah, Mohd. Fauzi secara automatik akan dilucutkan jawatan sebagai Ketua UMNO.

Ketua Umno Kubang Kerian tersebut mengaku tidak bersalah di atas kesemua pertuduhan yang dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Che Mohamad Zulkifly Jusoh.

Hendak kaya punya pasal, sanggup buat apa sahaja. Bagi Umno kesalahan ini bukannya kesalahan besar.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59