Tuesday, 17 January 2006

SIASAT MENGAPA BERLAKUNYA GANGGUAN BEKALAN UBAT


BUKIT KATIL 17 JAN : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil menggesa Kementerian Kesihatan menyiasat mengapa berlakunya gangguan bekalan ubat kepada hospital kerajaan. Perkara dipandang serius kerana kita tidak mahu ketiadaan bekalan ubat yang mencukupi menjejaskan proses rawatan terutama kepada pesakit yang menghidap sakit kronik.

Media hari ini melaporkan bahawa Kementerian Kesihatan mengakui berlakunya gangguan bekalan produk perubatan seperti ubat-ubatan tertentu di beberapa hospital kerajaan di negara ini.

Namun, Timbalan Menterinya Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad berkata gangguan bekalan itu tidak serius.

"Memang ada berlaku gangguan yang berpunca daripada pihak pembekal yang telah dilantik dan bukan disebabkan oleh syarikat pemegang konsesi," katanya ketika ditanya sama ada kementerian menerima sebarang aduan berhubung perkara itu.

Syarikat pemegang konsesi, Pharmaniaga Berhad merupakan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang juga anak syarikat United Engineers (M) Berhad dan telah mendapat konsesi bagi membekalkan pelbagai bekalan perubatan bernilai RM336 juta untuk tempoh 2004 hingga 2006.

Menurut Bernama, sebelum itu, Abdul Latiff merasmikan"Forum dan Pameran Perniagaan Industri Herba Cenar" di Auditorium, Institut Pengajian Siswazah, Universiti Malaya di Kuala Lumpur hari ini.

"Kita takut adanya unsur sabotaj yang mungkin disebabkan hal-hal tertentu." ujar Hj Salamat Ketua DPP Kawasan ketika diminta mengulas isu ini.

"Kalau tidak silap mungkin ini kes pertama melibatkan perkara ini. Oleh itu ianya mesti disiasat secara mendalam" tambah beliau yang juga Bendahari DPP Negeri Melaka.


PIHAK BERKUASA DI PAHANG TURUTI MELAKA ARAHKAN PASTI DITUTUP


TEMERLOH 17 JAN : Majlis Daerah Bera hari ini menuruti langkah 'saudara' mereka di Melaka yang berniat jahat untuk menutup institusi pendidikan pra-sekolah kepunyaan PAS iaitu PASTI.

Harakahdaily hari ini melaporkan bahawa Majlis Daerah Bera mengeluarkan notis arahan pemberhentian operasi ke atas sebuah Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti)di Felda Sebertak. Lajnah Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia (Luham) Dewan Pemuda PAS Pahang sedang mengkaji notis tersebut sebelum mengambil sebarang langkah susulan.

Pengerusi Lajnah Undang-undang dan Hak Asasi Manusia DPP Negeri Pahang, Fadli Ramli berkata, pihaknya telah menulis surat meminta MDB tidak menghalang opersi Pasti berkenaan berasaskan pekeliling Kementerian Pelajaran berhubung garis panduan Tadika di samping kes Pasti masih di peringkat perbicaraan di Mahkamah Persekutuan.
Jelas Fadli, MDM dalam surat balasanya menjadikan faktor keselamatan sebagai alasan untuk menutup Pasti berkenaan.

Bagaimanapun berdasarkan maklumat semasa, pihaknya mendapati faktor keselamatan bukanlah alasan sebenar mengapa arahan tersebut dikeluarkan.

Ekoran itu pihaknya sekali lagi menulis surat kepada MDM supaya dapat mematuhi undang-undang sedia ada dan menunggu keputusan mahkamah persekutuan bersabit dengan Pasti. Sebelum ini 6 buah Pasti di Melaka telah disaman atas pelbagai alasan. Tetapi sehingga kini sudah beberapa kes berkenaan Pasti tersebut ditangguhkan.

“Pihak Lajnah bersedia mengkaji tindakan sesuai jika MDM meneruskan usaha menutup operasi Pasti berkenaan,” kata Fadli.

Difahamkan, Luham Pemuda PAS Pahang turut terlibat dalam beberapa kes mahkamah khususnya membabitkan isu-isu perundangan melibatkan PAS dan golongan terniaya seperti mengambil tindakan sivil terhadap Ketua Polis daerah Rompin serta kes jurulatih merogol pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu baru-baru ini.

Fadli sendiri menjadi peguam pemerhati bagi pihak mangsa dalam kes tersebut yang berakhir dengan jurulatih berkenaan dikenakan hukuman 12 tahun penjara serta tiga sebatan.

Menurut Fadli, pihaknya sedang mengkaji untuk memfailkan saman terhadap Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN) dan Kerajaan Malaysia di atas kecuaian sewaktu program berkenaan sehingga berlakunya kes membabitkan jurulatih dan pelatih.

“Pihak Luham sedang mengkaji untuk memfailkan saman terhadap Majlis Latihan Khidmat Negara dan Kerajaan Malaysia di atas kecuaian sehingga berlakunya kes rogol membabitkan jurulatih berkenaan.

“Bagi tujuan itu pihak Luham perlu mendapatkan ‘Dana’ bagi membayai kes berkenaan,” ujar Fadli.

Sementara itu, Setiausaha DPP Kawasan Bukit Katil; Khairuddin Ismail berkata bahawa penyakit hasad dengki kepada Pasti telah menular ke Pahang.

"Mereka ini sebenarnya sakit hati dengan sambutan baik yang diterima oleh Pasti di mana semakin ramai ibu bapa yang menghantar anak mereka Pasti berbanding Tadika Kemas dan Tadika lain." ujar Khairudin yang juga merupakan seorang pendidik.

"Itulah sebenarnya sebab utama mengapa golongan ini sentiasa mencari jalan untuk menutup Pasti" tambah Khairudin lagi.


ANTARA SERBAN ORANG ISLAM DAN SERBAN ORANG SIKH


Memang terdapat perbezaan jelas antara serban orang Islam dan serban orang sikh. Biasanya serban orang Islam ada ekor dan kadang-kadang ianya juga tidak berekor. Manakala serban orang sikh memang tiada ekor.

Serban orang Islam akan diikat dengan pelbagai cara. Namun yang pasti telinga pemakainya tidak ditutup walaupun sedikit. Tetapi serban orang sikh, hampir separuh dari telinga pemakainya ditutup oleh serban.

Apa yang pasti orang Islam memakai serban kerana ianya adalah sunnah Nabi Mohammad S.A.W. Walaupun ianya tidak wajib namun orang Islam amat digalakkan untuk memakainya.

Saya tidak berniat untuk memanjang cerita tentang perbezaan serban orang Islam dan Sikh ini. Apa yang penting yang hendak saya utarakan di sini ialah diskriminasi yang di hadapi oleh orang Islam yang memakai serban. Pernah terhadi beberapa tahun lepas seorang murid sekolah rendah tidak dibenarkan meneruskan pengajian di sekolah kerajaan kerana memakai serban.

Manakala hari ini seorang pelajar di Perak berketurunan Sikh, Ranveer Singh dibenarkan meneruskan pengajian di sebuah sekolah di sana setelah beliau menghantar bantahan kepada Jabatan Pelajaran Negeri Perak setelah beliau dibenarkan berbuat demikian oleh Pengetua sekolahnya.

Di mana keadilan kepada Islam?


BENARKAH ADA KEKELIRUAN DALAM PERKARA 121 (1) (A)


Oleh : Roslan SMS

Isu ini masih tergantung diawang-awangan, masing-masing pihak berwajib memilih untuk menyelamatkan diri. Kata Dollah Badawi:

Banyak yang perlu diperjelaskan untuk mengelakkan kekeliruan

Manakala Najib Tun Razak pula berkata:

Sebarang perubahan terhadap cara mahkamah mengendalikan kes yang melibatkan masyarakat Islam dan bukan Islam akan mengambil kira kepentingan kedua-dua pihak . Ia walaubagaimanapun tidak akan menjejaskan status ataupun pentadbiran undang-undang dalam negara.

Perkara 121(1) (A) Perlembagaan Persekutuan sebenarnya memelihara kewibawaan dan status mahkamah syariah sebagai satu-satunya institusi kehakiman yang berhak dan layak membicarakan dan mendengar perkara-perkara dan pertikaian yang timbul berkaitan perlaksanaan dan penguatkuasaan undang-undang syariah dalam negara.

Perkara tersebut berbunyi:

The courts referred to in Clause (1) shall have no jurisdiction in respect of any matter within the jurisdiction of the Syariah courts

Mahkamah-mahkamah yang dimaksudkan dalam Perenggan (1) tidak memiliki bidangkuasa dalam sebarang perkara yang termasuk di bawah bidangkuasa mahkamah-mahkamah syariah.

Meniadakan atau memansuhkan Perkara ini sebagaimana didesak oleh DAP dan NGO-NGO bukan Islam bermakna membuka ruang untuk mahkamah sivil menyemak dan campurtangan di dalam urusan mahkamah syariah. Apabila ini berlaku bermkna hilanglah kebebasan dan kewibawaan mahkamah syariah dan sekaligus meletakannya di bawah kawalan mahkamah sivil.


Hj Muhammad Burok

Dan sekiranya ini berlaku sudah pastilah kedudukan Islam akan menjadi longgar dan boleh sahaja dicabar pada bila-bila masa oleh mereka yang memiliki kepentingan tanpa menghiraukan impaknya kepada agama Islam itu sendiri maupun penganutnya.

Salah seorang pengamal undang-undang yang dilihat bersungguh mempertahankan Perkara 121 (1) (A) ini adalah Tuan Hj. Muhamad Burok, Presiden Persatuan Peguam-peguam Syariah Malaysia. Saya berkesempatan berjumpa dengan beliau ketika kes Allahyarham Sarjan Mohammad Abdullah a.k.a Moorthy dibawa ke Mahkamah Tinggi Rayuan Khas, ketika itu Hj. Muhammad duduk sebagai mewakili persatuannya.

Sebelum mahkamah bersidang, Hj Muhammad memberitahu saya bahawa beliau menganggap kehadirannya sebagai mewakili umat Islam yang prihatin dalam isu ini. Perjuangan mempertahankan Islam dalam gelanggang perundangan seumpama ini perlu dilakukan dan beliau memohon sokongan dan dokongan dari semua pihak demi mempertahankan maruah dan keunggulan Islam itu sendiri.

Isu ini sungguh sensitif dan akan rugilah Islam apabila umatnya hilang kepekaan dan memandang remeh isu genting ini.

Dalam akhbar THE SUN 15 Januari lalu, terdapat temuramah eksklusif dengan Hj Muhammad yang sungguh menarik dan perlu dibaca oleh semua masyarakat Islam bagi mendapat gambaran sebenar akan isu ini.

Wakil akhbar tersebut Husna Yusop bertanya pada Hj Muhammad:

Kata PM perkara-perkara berhubung penukaran agama perlulah diperjelaskan oleh Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang lain bagi mengelakkan sebarang kekeliruan dikalangan rakyat Malaysia. Apa komen anda?

Jawab Hj Muhammad:

Firstly is there really a confusion? (Pertama sekali benarkah terdapat kekeliruan itu?)

If there is why is there so? (Jika ada mengapa demikian?)
Which part is confusing? (Bahagian yang manakah yang mengelirukan itu?)


We have the Federal Constitution which clearly provides for our rights with respect to the right to follow the religion of our choice. Why do we say there is still confusion or some vague matters here? (Kita memiliki Perlembagaan Persekutuan yang jelas memperuntukkan hak kita berhubung agama pilihan masing-masing. Mengapa kita katakan terdapat kekeliruan atau perkara-perkara yang tidak jelas dalam hal ini?)

Tell me where is the confusion so that we can tackle the matter specifically. All this while we have written laws and there has been no confusion all along. (Nyatakan pada saya dimanakah kekeliruan itu supaya kita boleh mengatasinya secara spesifik. Selama ini kita memiliki undang-undang bertulis dan ianya tidak pernah sekali-kali mewujudkan kekeliruan sedemikian)

But suddenly Moorthys case came up and because of this one single case, because some people are playing up the issue, now everyone is saying there is confusion. This is really disappointing. (Tetapi tiba-tiba apabila kes Moorthy muncul, hanya kerana satu kes ini, lantaran tekanan beberapa pihak yang memainkan isunya, kini kita katakana terdapat kekeliruan. Ini sungguh menyedihkan).

Dalam temuramah panjang-lebar tersebut saya kira Haji Muhammad telah berjaya mengemukakan hujah-hujah dan alasan yang padat mempertahankan akan perlunya Perkara 121 (1) (A) itu untuk terus kekal berada dalam Perlembagaan Persekutuan. Saya akan cuba memuatkan lai beberapa petikan temuramah itu untuk manfaat kita semua.

Menurut Hj Muhammad Perkara tersebut perlu dikekalkan dan tidak patut dipinda oleh kerana:

Article 121 (1)(A) is the demarcation of jurisdiction from syariah court and civil court. The article is actually the umbrella section or principle.
(Perkara 121 (1)(A) ini adalah sempadan yang memisahkan antara bidangkuasa mahkamah syariah dan mahkamah sivil. Ia sebenarnya adalah peruntukkan yang memayungi maksud Perkara tersebut ataupun perkara pokoknya).

It says since the power regarding conversion to Islam lies within the syariah court, the civil court has no jurisdiction over it. That is what it is. The power regarding conversion to Islam lies within the syariah court not the civil court.
(Oleh kerana dengan jelas termaklum bahawa kuasa berkenaan proses memeluk Islam itu adalah kuasa mahkamah syariah, maka mahkamah sivil tidak memiliki hak. Itu yang sebenarnya. Kuasa berhubung proses memeluk Islam terletakj pada mahkamah syariah dan bukannya mahkamah sivil)

Syukur kerana masih ada individu dan kumpulan yang berani berdiri mempertahankan dan memperkatakan yang hak, dalam keadaan pihak lain membisukan diri. Saya yakin dan percaya akan semakin ramai yang sanggup dan berani berdiri di belakang Hj Muhammad dan rakan-rakan dalam hal ini sebaik sahaja mereka faham akan isunya insyallah. Dan saya ulangi ini bukan isu politik tetapi isu maruah dan martabat agama yang sepatutnya dipertahankan oleh semua pihak tanpa mengira perbezaan fahaman politik ataupun kepentingan.


USAHA MEMINDA PERKARA 121 (A) PERLEMBAGAAN NEGARA DITERUSKAN


KUALA LUMPUR 17 JAN : Usaha pihak tertentu untuk mendesak perlembagaan negara perkara 121 (A) mendapat sokongan padu dari menteri-menteri yang bukan beragama Islam.

Berita Tengahari 1.30 petang hari ini melaporkan bahawa sebelum mesyuarat mingguan kabinet esok, satu pertemuan antara menteri-menteri bukan beragama Islam dan yang beragama Islam akan diadakan untuk membincangkan perkara ini.

Kebimbangan Ketua DPP Pusat, YB Salahuddin Ayub bahawa usaha untuk meminda perlembagaan ini nampaknya semakin terserlah. Adalah diharapkan menteri-menteri yang beragama Islam di dalam kabinet dapat mempertahankan undang-undang yang sangat penting ini.

Sementara itu, berita tersebut juga menyiarkan bahawa pelajar sikh di sebuah sekolah di Perak telah dibenarkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri Perak untuk memakai serban dan tidak mencukur janggutnya. Sebelum Pengetua Sekolah pelajar tersebut, Ranveer Singh telah diarahkan oleh pihak sekolah supaya tidak memakai serban dan mencukur janggutnya.

Keputusannya jelas mengembirakan pelajar dan keluarganya. Kita tidak mempertikaikan keputusan ini kerana Malaysia mengamalkan kebebasan beragama di kalangan rakyatnya. Apa yang menjadi persoalannya ialah mengapa pelajar-pelajar Islam yang hendak memakai serban dan purdah tidak dibenarkan? Masih ingatkah kita semua tentang isu ini yang berlaku beberapa tahun lalu.


AZMIN DEDAHKAN DOKUMEN PERLANTIKAN AGEN ISRAEL DALAM MAS


Dipetik dari Malaysiakini
KUALA LUMPUR 17 JAN : Masa untuk menjalankan siasatan! Itulah mesej Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali kepada kerajaan dengan mendedahkan dokumen-dokumen bagi menyokong dakwaannya mengenai pelantikan seorang bekas pegawai perisikan Israel berkhidmat di Penerbangan Malaysia (MAS).

Pada 24 Disember lalu, Azmin membuat beberapa dakwaan mengenai MAS, termasuk dakwaan pelantikan seorang juruperunding IT yang merupakan bekas ejen perisikan Israel dan beberapa individu lain dengan membayar gaji yang terlalu tinggi.

Ketika membuat dakwaan itu tempoh hari, Azmin enggan mendedahkan kepada media dokumen-dokumen tersebut. Sebaliknya, beliau memberi tempoh 24 jam kepada pihak kerajaan untuk memberi penjelasan mengenainya.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga Menteri Pertahanan, dilaporkan berkata, beliau tidak menyedari perkara tersebut, tetapi menegaskan, dakwaan Azmin akan disiasat. Azmin kemudiannya melanjutkan tempoh penjelasan tersebut sehingga tujuh hari.

Ketika memberi salinan dokumen-dokumen tersebut kepada malaysiakini baru-baru ini, Azmin berkata, beliau kecewa kerana Najib gagal memberi penjelasan mengenainya kepada umum.

Ekoran itu, katanya, beliau perlu mendedahkan dokumen-dokumen tersebut demi kepentingan keselamatan negara kerana ia membabitkan sebuah sektor yang strategik.

Tajaan visa

Salah satu dokumen tersebut merupakan salinan permohonan mendapatkan pas lawatan bagi bekas pegawai perisik Israedl tersebut yang berusia 41 tahun. Butiran peribadinya termasuk namanya (tidak disiarkan sehingga disahkan), maklumat mengenai pasport dan butiran maklumat diri.

Borang bertarikh 6 Disember 2005 itu, mengemukakan permohonan untuk mendapatkan ‘visa berulangkali perjalanan’ ke Malaysia. Ia ditaja oleh seorang pegawai kanan pengurusan operasi IT.

Lelaki itu dicatatkan sebagai warganegara Perancis, walaupun tempat kelahirannya ialah di bandaraya perindustrian Haifa di Israel.

Maklumat dirinya pula menyebut dia pernah bertugas sebagai pegawai berpangkat leftenan dalam unit perisikan tentera Israel di antara tahun 1983 dan 1988 serta telah mewujudkan seksyen yang bertanggungjawab menyelesaikan masalah yang mempunyai kesan strategik terhadap negara berkenaan.

Azmin juga menyerahkan satu salinan dokumen yang mengesan rekod para pegawai MAS yang mempunyai akses kepada sistem data syarikat penerbangan tersebut. Ia menunjukkan lelaki berkenaan telah mengakses sistem tersebut, termasuklah ketika waktu tengah malam.

Azmin bagaimanapun mendakwa nama lelaki tersebut telah dibuang daripada sistem tersebut.

“Setakat yang saya tahu, identitinya telah dibuang daripada sistem MAS selepas pendedahan saya (tempoh hari). Sama ada dia telah diminta berhenti daripada syarikat tersebut ataupun identitinya telah diubah,” dakwanya lagi.

Beri penjelasan

Azmin juga mempersoalkan mengapa MAS membayar gaji yang terlalu tinggi kepada beberapa perunding IT setiap bulan, sedangkan penyumberan jabatan IT syarikat penerbangan itu telahpun dikendalikan oleh syarikat komputer gergasi IBM mulai 2003 untuk tempoh 10 tahun, yang bernilai AS$100 juta.

Beliau juga menunjukkan salinan kontrak perjanjian antara MAS dan seorang juruperunding warga Australia bertarikh 5 September tahun lalu. Juruperunding tersebut dibayar RM4,400 bagi setiap hari kontrak – atau kira-kira RM100,000 sebulan – untuk tempoh setahun, dengan pilihan kontrak itu dilanjutkan sehingga 12 bulan.

Tiga salinan invois berasingan – bertarikh antara Julai dan September tahun lalu, berjumlah RM298,202 – juga dikeluarkan kepada MAS oleh sebuah agensi perkhidmatan pekerjaan berpejabat di Kuala Lumpur. Invois tersebut adalah untuk bayaran perkhidmatannya mendapatkan tiga pegawai bagi syarikat penerbangan tersebut.

Menurut invois-invois tersebut, MAS membayar tiga pegawai berkenaan– seorang pengurus besar bagi perkhidmatan sokongan, seorang ‘enterprise architect’ dan seorang pengurus arkitek – masing-masing RM68,750, RM17,000 dan RM15,000 setiap bulan. Nama mereka juga disebut dalam dokumen tersebut.

Seorang pengurus kanan di jabatan perkhidmatan dan perancangan IT MAS, bertanggungjawab meluluskan perlantikan tiga pegawai berkenaan serta perlantikan seorang juruperunding warga Australia.

Azmin mempersoalkan mengapa jabatan berkenaan diwujudkan dan mengapa perlantikan itu dibuat sedangkan penyumberannya dilakukan oleh IBM, sambil menambah, MAS dan pihak kerajaan bertanggungjawab menjelaskan perkara tersebut.

Menurut laporan sebelum ini, di bawah persetujuan penyumberan itu, IBM akan menguruskan operasi harian jabatan IT MAS bagi meningkatkan prestasi perniagaan syarikat penerbangan itu.

Ditanya sama ada beliau memperolehi dokumen-dokumen tersebut dari orang dalam MAS, Azmin menjawab: “Itu bukan isunya [...] biar kita fokus kepada isu-isu lebih penting yang membabitkan kepentingan negara.”

MAS sebelum ini memberitahu malaysiakini yang pihaknya “tidak dapat memberi komen” berhubung dakwaan Azmin itu.

Syarikat penerbangan itu menjadi tumpuan bulan lalu berikutan isu pembelian tiga buah lukisan berharga RM1.55 juta dan melantik juruperunding asing – bekas kakitangan Air New Zealand, Chris Andrew – dengan bayaran RM7,525 sehari.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan itu dilaporkan berkata, pembelian lukisan tersebut merupakan satu pelaburan korporat dan dan perkhidmatan juruperunding diperlukan.

Bagaimanapun, Andrew telah meletakkan jawatannya lewat bulan. Pada masa ini, beliau merupakan pengurus besar kanan, yang mengendalikan maklumat teknologi mengenai keperluan penyumberan.


PENGANUT ISLAM HADHARI BOLEH BUAT APA SAHAJA


Islam Hadhari tidak mengenal halal dan haram. Apa yang difikirkan baik maka baiklah bagi mereka. Samada nak menari ke, nak beronggen ke, nak ber'sewang' ke tiada masalah bagi mereka. Cuba kita rujuk kepada gambar di atas, iaitu gambar ADUN Bukit Ibam, Pahang; YB Ustaz Mohamad Sahfri Abdul Aziz sedang menari dengan gadis orang asli.(Gambar dipetik dari blog diari seorang mujahid)

Apabila seseorang sudah 'menganut' Islam Hadhari maka tidak kira ustaz ke, tok guru ke ia akan turut sama melakukan kerja-kerja yang tidak baik dan tidak bermoral. Sepatutnya Ustaz Sahfri berusaha untuk mendakwahkan orang asli tersebut supaya mengenali Islam (kalau belum Islam) bukannya turut sama menari dan beronggeng dengan mereka.

Tetapi ianya tidak menghairankan kita sebab yang penting bagi pemimpin Islam Hadhari ialah orang asli itu mesti diberi keseronokan supaya mereka lalai dan akhirnya akan tetap menyokong BN/Umno.


KUNJUNGAN HORMAT PAS PAHANG TERHADAP KETUA POLIS PAHANG


KUANTAN 17 JAN : Rombongan Badan Perhubungan PAS Negeri Pahang , di ketuai oleh Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man membuat Kunjung Hormat terhadap Ketua Polis Negeri di Ibu Pejabat Kontijen Polis Negeri baru-baru ini.

Beberapa isu yang merangkumi soal politik , agama dan sosial dibincangkan dan persetujuan diambil dalam perbincangan yang berlansung dengan penuh mesra dan profesional .

Pihak PAS Pahang sangat berharap agar hubungan seperti ini dapat terus dipelihara bagi membentuk satu kerjasama profesional dan saling membantu bagi menangani isu sosial yang kian parah mutaakhir ini disamping demokrasi terus dipelihara tanpa kekangan yang tidak wajar.

Dipetik dari Blog diari seorang mujahid.


RAKYAT MAKIN TERDESAK CUKAI TANAH NAIK


MUAR 17 JAN : "Ku harapkan sinar mentari tahun 2006 menyinari kegelapan tahun 2005, namun harapan tinggal harapan" begitulah keluhan dan rintihan rakyat di dua buah negeri apabila cukai tanah dinaikkan.

Di Melaka cukai tanah dinaikkan sebanyak 20 % manakala di Johor ianya lebih dahsyat. Setelah dibebankan dengan kenaikan harga minyak tahun lalu diikuti dengan kenaikan harga barangan, rakyat semakin ditekan dengan kenaikan cukai tanah ini. Dimanakan pergi slogan Tradisi Membela Rakyat yang pernah di laung-laungkan dahulu.

Penduduk di beberapa kampung di pedalaman daerah Muar yang hendak menjelaskan cukai tanah di Pejabat Tanah Daerah (PTD), Jalan Petrie, di sini, terkejut apabila kadar cukai tanah tahun ini dinaikkan sehingga 100 peratus.

Berikutan itu, ramai yang pulang semula ke rumah masing-masing kerana tidak membawa wang mencukupi untuk menjelaskan cukai yang naik mendadak tanpa sebarang pengumuman daripada pihak berkuasa.

Malaysiakini melaporkan bahawa seorang penduduk, Mohd Diah Hashim, 41, dari Kampung Pergam, Mukim Sungai Terap, berkata dia tidak menyangka cukai tanah tahun ini melambung naik sehingga 100 peratus.

Mohd Diah yang memiliki tanah seluas kira-kira 0.687 hektar dikenakan cukai sebanyak RM26 setahun sebelum ini.Bagaimanapun, katanya, dia terkejut apabila resit cukai yang dikeluarkan petugas di kaunter bayaran di PTD Muar berjumlah RM60.

Beliau turut kecewa kerana kenaikan cukai itu tidak diumumkan terlebih sehingga menimbulkan kesulitan kepada penduduk terutama mereka yang tinggal di pedalaman. Inikah balasan mereka kepada rakyat yang memberikan mandat kepada mereka untuk memerintah dalam Pilihanraya Umum lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Sungai Raya, A Rahim Tarakom, berkata beliau menerima aduan kira-kira 10 penduduk kampung yang mendakwa cukai tanah naik ketika membayar cukai di PTD sejak seminggu lalu.

Katanya, pagi semalam beliau dikunjungi tujuh penduduk yang kesal dengan kenaikan cukai kerana selain tidak diumumkan, kadar yang dikenakan didakwa membebankan petani.

“Ini kerana petani yang memiliki kebun serta dusun kini mengalami kekurangan pendapatan berikutan harga buah-buahan bermusim jatuh di pasaran sejak lima tahun lalu.

“Sepatutnya kerajaan membuat pengumuman terlebih dulu mengenai kenaikan cukai bagi membolehkan pemilik tanah membuat persediaan sekali gus mengelak ada yang pulang kerana tidak membawa wang yang cukup,” katanya.

Jamal Long, 54, dari Kampung Tanjung Selabu, berkata beliau yang memiliki 2.02 hektar tanah pertanian terpaksa menyediakan wang kira-kira RM200 untuk menjelaskan cukai berikutan kenaikan lebih 100 peratus berbanding hanya RM80 sebelum ini.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59