Saturday, 14 January 2006

BN SENTIASA BERSEDIA UNTUK HADAPI PILIHANRAYA KERANA MEREKA BEBAS UNTUK MENIPU DAN MENYOGOK PENGUNDI


KOTA BHARU 14 Jan. - Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata,UMNO dan Barisan Nasional (BN) sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang pilihan raya di Kelantan.

Katanya, UMNO dan BN sudah cukup teruji, berjaya melepasi ujian itu dan tidak gentar diuji lagi.

``Kita sentiasa bersedia, kita telah diuji,'' katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Pembangunan Pengkalan Pasir di Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) Negeri Kelantan di sini petang semalam.

Memang kita kita hairan dan pelik dengan kenyataan ini kerana BN sentiasa yakin mereka akan menang kerana BN sentiasa akan menggunakan taktik penipuan (pengundi hantu) di tambah pula dengan SPR yang berat sebelah serta penggunaan wang untuk membeli pengundi.

"Sampai bila-bila pun mereka akan menang jika penipuan dan penyelewengan ini tidak dihalang dan dipantau" jelas Hamzah Yusof Setiausaha Lajnah Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil ketika diminta mengulas kenyataan Najib di atas.


LEMAHNYA PIHAK BERKUASA TEMPATAN SEHINGGA TIADA KUASA HALANG PENJUALAN ARAK


KUANTAN 14 JAN : Berita yang kita baca di dada akhbar semalam tentang Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) tiada kuasa untuk menghalang penjualan arak di sebuah kedai 24 jam bersebelahan Masjid Bukit Rangin, Permatang Badak dekat sini, membuktikan kepada kita betapa lemahnya PBT di dalam negara kita.

Laporan itu menyebut bahawa PBT tidak mempunyai kuasa untuk menghalangnya kerana kedai berkenaan beroperasi di premis persendirian dengan permit perniagaan kedai runcit untuk menjual barangan keperluan harian manakala arak diklasifikasikan sebagai minuman ringan berdasarkan kandungan alkoholnya rendah.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Panching, Datuk Abdul Manan Ismail dilaporkan berkata, berdasarkan undang-undang PBT, kedai berkenaan tidak memerlukan permit khas untuk menjual minuman keras kerana arak yang dijual mempunyai tahap alkohol rendah dan diklasifikasikan sebagai minuman ringan yang boleh dijual di sebuah kedai runcit.

Sudah jelaslah kepada kita undang-undang penjualan arak secara berleluasa dan meluas di negara kita ini adalah dibenarkan dan mendapat 'restu' dari PBT.

Tidakkah pihak berkuasa merasa bersalah membiarkan hal ini berlaku sehingga remaja-remaja melayu dilihat tanpa segan silu membeli arak secara terbuka.

Siapa yang harus dipersalahkan? Jawabnya sudah tentu kerajaan yang memerintah sekarang ini iaitu Kerajaan Islam Hadhari.

Ini amat berbeza di Kelantan di mana arak hanya dijual dikedai-kedai tertentu sahaja dan ianya dihadkan. Bilangan premis yang menjual arak kepada non-muslim amat sedikit, cukup sekadar untuk keperluan penduduk non-muslim.

Golongan non-muslim pula diharamkan dari meminumnya secara terbuka.

Bagi kita selain dari kerajaan yang harus dipersalahkan, rakyat yang mengundi BN dalam Pilihanraya Umum 2004 juga mesti dipersalahkan kerana mereka yang menabalkan kerajaan yang ada.

TIDAKKAH GOLONGAN YANG MENGUNDI BN BERASA BERSALAH?


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59