Friday, 13 January 2006

2 KILANG KITAR SEMULA TUTUP


Dipetik dari Hairan Metro

MELAKA 13 JAN : Dua kilang kitar semula di kawasan perindustrian Bukit Rambai, dekat sini, mematuhi arahan Jabatan Alam Sekitar (JAS) negeri agar menghentikan operasi mereka sehingga siasatan selesai berhubung pelupusan 300 tan sisa toksik aluminium dross di Kampung Gatom, Labis, Johor, semalam.

Tinjauan Harian Metro ke kilang berkenaan mendapati tiada aktiviti dijalankan manakala pekerja yang baru hendak memulakan kerja diarah pulang.

Malah pintu utama kilang yang digunakan mengangkut jongkong aluminium untuk dihantar ke seluruh negara dan pasaran eksport turut ditutup.

Kilang yang beroperasi sejak lima tahun lalu itu diarah menghentikan operasi serta-merta selepas JAS negeri yang menerima laporan JAS Johor mendapati sisa berkenaan dikeluarkan kilang di negeri ini.

Dakwaan itu berdasarkan soal siasat yang dijalankan terhadap kontraktor yang terbabit melupuskan bahan berkenaan.

Dalam kejadian Sabtu lalu, 300 penduduk berkenaan melarikan diri dari rumah masing-masing selepas menghidu gas ammonia yang ditanam secara haram kira-kira 200 meter dari rumah mereka.

Sisa kimia dikenali aluminium dross yang menghasilkan gas ammonia akibat tindak balas air hujan terbebas menyebabkan beberapa penduduk sesak nafas selepas terhidu gas berkenaan.


300 JEMAAH HAJI MATI TERPIJAKGambar Ihsan Berita Hairan

Dipetik dari Berita Hairan

MAKKAH 13 JAN: Seramai 300 jemaah mungkin maut dipijak ketika berasak-asak untuk melontar di laluan masuk sebelah timur Jamrah semalam, tragedi kedua di Tanah Suci selepas runtuhan asrama yang mengorbankan 76 orang baru-baru ini.

Angka itu diberi sumber perubatan manakala angka rasmi melaporkan 200 korban dan 1,000 cedera setakat ini.

Kejadian berlaku ketika jemaah bergegas menyempurnakan ibadat itu, sebelum matahari terbenam semalam.

Kementerian Dalam Negeri Arab Saudi berkata, kejadian berlaku selepas beberapa jemaah terbabit terlanggar beg yang terjatuh dari bas di kawasan laluan.

“Ada beg terjatuh daripada bas yang bergerak di depan sebuah pintu masuk ke Jamrah, menyebabkan jemaah terlanggar lalu terjatuh, tertiarap dan dipijak,” kata jurucakap kementerian itu, Mansour al-Turki.

Stesen televisyen Arab, Al-Arabiya pula melaporkan, ramai jemaah terkorban dalam kejadian berkenaan.

Ketua Operasi Bencana Kementerian Kesihatan, Tarek al-Arnus yang berada di tempat kejadian berkata, masih terlalu awal untuk mengetahui bilangan sebenar mangsa.

Katanya, pasukan perubatan dan ambulans segera dikejarkan ke tempat kejadian.

Kejadian terbaru itu berlaku ketika berpuluh-puluh ribu jemaah haji mengerjakan ibadat melontar pada hari kedua di ketiga-tiga lokasi iaitu Jamratul Ula, Jamratul Wusta dan Jamratul Aqabah.

Kawasan jamrah disifatkan paling berisiko dan beberapa tragedi berlaku sebelum ini termasuk pada 1990 apabila 1,426 jemaah maut dan pada 2004 yang meragut 244 nyawa.

Ketiga-tiga jamrah itu terletak di jejantas pejalan kaki yang luas, selebar lebuh raya lapan laluan di atas satu kawasan di Mina, pinggir kota ini.

Beberapa laluan khas menghala ke kawasan melontar itu turut disediakan dan kejadian jemaah dipijak ini berlaku di satu laluan berkenaan.

Pihak berkuasa Arab Saudi berusaha memastikan lalu lintas dapat dipermudahkan sempena kebanjiran kira-kira 2.5 juta jemaah musim ini.

Ia juga bertujuan memastikan jemaah selamat dalam menyempurnakan ibadat melontar.


NEGARA BARAT TERUS SUSAH HATI DENGAN KEBERANIAN IRAN


MELAKA 13 Jan. - Kuasa-kuasa besar dunia terus tidak senang duduk dengan keberanian Iran yang tidak menghiraukan ancaman dan ugutan mereka untuk mengambil tindakan jika Iran meneruskan program nuklearnya. Bukan itu sahaja Presiden Iran bertindak dengan lebih berani dengan menyatakan bahawa negara haram Israel sepatutnya tidak ujud di rantau Arab dan Sharon lebih baik mati daripada hidup.

Terbaru kuasa-kuasa besar dunia mengancam negara itu akan dikenakan tindakan oleh Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), tatkala Iran berikrar akan menerusan penyelidikan nuklear yang sensitif.

Menteri-menteri Luar British, Perancis dan Jerman mengadakan pertemuan di Berlin semalam bagi membincangkan tindak balas terhadap pendirian Iran itu.

Perdana Menteri Britain, Tony Blair berkata, Teheran ``pasti'' akan dirujuk kepada Majlis Keselamatan untuk dikenakan sekatan.

Ketiga-tiga negara Kesatuan Eropah (EU) telah berusaha melalui rundingan dengan Iran berhubung program nuklear selama lebih dua tahun.

Iran sekali lagi mencetuskan kemarahan kuasa besar apabila ia membuka sita PBB pada loji nuklear di Natanz dalam usahanya meneruskan kajian pengayaan uranium.

Amerika Syarikat (AS) dan EU marah dengan Iran yang didakwa bertujuan membangunkan bom atom, tetapi Teheran menegaskan programnya adalah untuk tujuan awam.

Uranium yang sudah menjalani proses pengayaan digunakan untuk stesen kuasa nuklear boleh digunakan untuk pembangunan senjata atom.

Naib Presiden AS, Dick Cheney berkata, tindakan merujukkan Iran kepada Majlis Keselamatan merupakan langkah pasti selepas ini.

``Perkara yang akan menjadi agenda utama adalah bagi menguatkuasakan sekatan ke atas Iran,'' katanya.

Jurucakap Jabatan Negara AS, Sean McCormark berkata: ``Sudah pasti kami sedang menuju kepada Majlis Keselamatan dalam persoalan ini.''

Setiausaha Agung PBB, Kofi Annan pula berkata, beliau ``amat bimbang'' dengan tindakan Iran, tetapi menambah, terpulang kepada Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) untuk mengendalikan isu terbabit.

Para diplomat Eropah berkata, lembaga gabenor IAEA dijangka membincangkan cadangan merujukkan Iran kepada Majlis Keselamatan pada awal Februari ini.

Mereka berkata, IAEA hanya memerlukan majoriti mudah daripada 35 ahli lembaga gabenor tetapi AS dan EU berharap mendapat sokongan yang banyak semasa pengundian nanti


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59