Wednesday, 11 January 2006

SIAPA PEMBOHONG ANTARA CHAN KONG CHOY ATAU PKR


Tiada ahli MCA P. Pinang sertai keadilan - CHAN
PKR pula sahkan 1009 ahli MCA sertai PKR

KUALA LUMPUR 10 Jan. - Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Chan Kong Choy dipetik sebagai berkata bahawa dakwaan seorang bekas ketua bahagian kononnya lebih 1,000 anggota MCA Pulau Pinang menyertai Parti Keadilan Rakyat adalah tidak benar.

Chan, yang juga pengerusi MCA Pulau Pinang berkata Badan Perhubungan MCA negeri setakat ini tidak menerima sebarang notis daripada anggotanya yang mahu meninggalkan MCA.

Parti Keadilan Rakyat (PKR) pula dalam laporan yang disiarkan oleh akhbar internet mengesahkan telah menerima permohonan daripada 1,009 individu yang mendakwa ahli MCA dari pelbagai cawangan di Seberang Perai, Pulau Pinang, untuk menyertai PKR.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Kamarul Bahrin Abas berkata, borang permohonan mereka berada padanya, tetapi beliau tidak dapat mengesahkan sama ada ahli benar-benar ahli MCA.

Dakwaan bahawa mereka adalah ahli MCA dibuat oleh (bekas pemimpin MCA cawangan Bukit Mertajam) Tony Peh Choon Peng.

Borang tersebut diserahkan kepada Kamarul dalam satu majlis makan malam di Bukit Mertajam Isnin lalu untuk mengalu-alukan 1,009 ahli baru PKR. Majlis tersebut turut dihadiri Anwar selaku penasihat PKR.

Mereka yang mengemukakan permohonan itu dikatakan dari enam bahagian MCA – Bukit Mertajam, Batu Kawan, Permatang Pauh, Butterworth, Kepala Batas dan Tasek Gelugor.

Mengenai dakwaan Timbalan Pengerusi MCA Pulau Pinang, Lau Chiek Tuan bahawa hanya 50 orang yang hadir di majlis tersebut, Kamarul berkata, 160 meja dijual dan hampir 2,000 menghadirinya.

Mereka dipercaya bertindak demikian berikutan kekecewaan di kalangan ahli MCA terhadap cara kepimpinan pusat parti itu mengendalikan urusan parti, terutama mengenai dakwaan wujudnya pengundi undi dalam pemilihan pucuk pimpinan parti baru-baru ini.

Bagaimanapun, akhbar The Star juga melaporkan, yang Timbalan Presiden MCA, Datuk Chan Kong Choy menafikan ada ahli parti itu yang keluar beramai-ramai.

Menurut Timbalan Presiden MCA yang juga Pengerusi MCA Pulau Pinang, Chan Kong Choy, MCA negeri menjalankan siasatan dan mendapati sehingga ini tiada permohonan untuk berhenti menjadi ahli dari bahagian-bahagian berkenaan. Oleh itu, kami percaya mereka bukanlah ahli MCA.

Peh bagaimanapun memberitahu akhbar internet tersebut yang beliau tidak perlu memaklumkan secara rasmi kepada pihak parti mengenai keputusannya.

“Tidak perlu diberi notis secara formal. Jika kita tidak membayar yuran tahunan kepada parti (MCA), keahlian kita terbatal secara automatik. Kita telah banyak membazirkan masa dalam MCA,” kata Peh.

Menurut Perlembagaan parti itu, ahli-ahli yang tidak membayar yuran tahunan sebanyak RM2 atau menyertai parti politik lain, secara automatik tersingkir dari parti.

Tinggalkan parti

Sementara itu, Kamarul berkata, satu lagi majlis makan malan bagi meraikan ahli-ahli baru PKR di Pulau Pinang akan diadakan tidak lama lagi.

Menurutnya, ahli-ahli MCA, MIC dan PPP dijangka menyerahkan borang permohonan menyertai PKR di majlis tersebut, yang akan diadakan sewaktu Anwar pulang ke Pulau Pinang nanti.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu kini berkhidmat di Universiti Georgetowan di Washington. Khidmatnya dijangka tamat hubung Mei ini, dan selepas itu beliau akan pulang ke tanahair.

``MCA negeri telah menyiasat dan mendapati sehingga kini kami tidak menerima sebarang permohonan menamatkan keahlian daripada bahagian terbabit. Jadi kami percaya mereka ini bukan ahli MCA,'' katanya ketika dihubungi hari ini.

Siapa pembohong antara PKR dan Chan Kong Choy?


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59