Tuesday, 19 December 2006

NEGARA ISLAM HADHARI JADI 'SYURGA' PELAKU MAKSIAT


KUALA LUMPUR 19 DIS : Membaca laporan sebuah akhbar hari ini kita berasa seolah-olah negara Islam Hadhari ini menjadi syurga bagi pelaku-pelaku maksiat. Kes zina dan khalwayt bukannya semakin berkurangan malah berlaku berlipat kaliganda. Semua ini adalah akibat dasar Islam Hadhari yang memperkecil-kecil kerja-kerja amal makhruf nahi mungkar. Malah pemimpin-pemimpin Islam Hadhari lebih suka menjalankan amal maksiat nahi makhrur. Sebab-sebab itulah konsert-konsert digalakkan, hiburan di TV 24 jam, muda-mudi bergaul bebas dibiarkan dan bermacam-macam tindakan mereka.

Media melaporkan bahawa sejak awal tahun ini, kira-kira 30 orang kenamaan (VIP), termasuk beberapa wanita yang menjadikan kondominium mewah di ibu kota sebagai tempat menyimpan gundik dan teman lelaki, diberkas Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) kerana berkhalwat.

Difahamkan, gundik dan teman lelaki VIP terbabit menjadi pelampias nafsu mereka terutama pada hujung minggu.

Mereka disembunyikan di kediaman mewah berkenaan bagi mengelak dikesan isteri masing-masing.

Pengarah Penguat Kuasa Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Mohamad Zain Dolah, berkata VIP wanita terbabit dicekup ketika berdua-duaan bersama ‘gundik lelaki’ mereka.

“Golongan VIP lelaki dan wanita mengumpan ‘gundik’ mereka dengan menabur pelbagai janji manis selain kemewahan, termasuk kereta dan wang saku bulanan.

“Kebanyakan wanita dan lelaki simpanan terbabit bekerja di pejabat dengan jawatan biasa tapi mempunyai wajah cantik dan tampan, sekali gus memudahkan VIP terbabit menggunakan ‘ayat power’ untuk menjerat mereka,” katanya kepada Harian Metro di sini, semalam.

Menurutnya, sejak Januari lalu hingga bulan ini, pihaknya melakukan 400 tangkapan khalwat kebanyakannya membabitkan remaja.

Golongan remaja lebih gemar menjadikan taman rekreasi dan hotel murah sekitar ibu kota sebagai pangkalan untuk bermanja dengan pasangan masing-masing.

Ada yang ditahan di kawasan terbabit memberikan alasan mahu merehatkan fikiran sambil mengenali lebih dekat hati budi pasangan.

“Bagaimanapun, semua alasan itu tidak masuk akal kerana mereka tiada sebarang hubungan mahram selain dikesan sering ke lokasi sama,” katanya.

Menurut Mohamad Zain, jumlah tangkapan itu mungkin lebih rendah berbanding pasangan yang dapat melepaskan diri atau tidak dapat dikesan ketika operasi pencegahan dijalankan Jawi.

Katanya, terdapat pasangan yang pernah ditahan tetapi tidak serik mengulangi kegiatan sama.

“Ketika ditahan, sesetengah mereka dalam keadaan memalukan selain berlagak seolah-olah tidak melakukan apa-apa kesalahan.

“Ada pasangan yang mendakwa mereka tidak salah selagi tidak melakukan ‘sesuatu’ bersama pasangan sedangkan sudah nyata mereka berkhalwat,” katanya.

Sehubungan itu, Mohamad Zain menggesa remaja tidak terbawa-bawa dengan emosi atau naluri melampau sehingga mendorong melakukan perbuatan terkutuk.

Beliau turut meminta ibu bapa mengambil berat anak masing-masing, khasnya gadis kerana dibimbangi terpengaruh dengan janji manis individu yang hanya ingin mengambil kesempatan.

“Walaupun sedang hangat bercinta, remaja diminta menjauhkan diri daripada perkara berunsur maksiat kerana lebih banyak merosakkan diri masing-masing.

“Jawi akan mengadakan operasi mencegah maksiat dari semasa ke semasa dan sesiapa saja akan ditahan tidak kira VIP atau orang biasa,” katanya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59