Wednesday, 6 December 2006

MB SELANGOR YANG BINGUNG


BUKIT KATIL 6 DIS : Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo semalam melahirkan rasa sangsinya terhadap keberkesanan ISO kerana mendapati prosedur penetapan piawaian itu kadang-kadang menyebabkan keadaan lebih rumit dan melambatkan kerja.

Beliau berkata kebanyakan piawaian ISO berasal dari Amerika Syarikat, yang dianggapnya "sebuah negara yang juga tidak sempurna".

"Polisi ini kadang-kadang membuat keadaan lebih rumit. Kita selalu nasihatkan pegawai kita supaya bertindak menggunakan pengurusan secara budi bicara. Jangan ikut sangat ISO," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Audit Semalaysia 2006 di sini hari ini.

Mohamad Khir berkata pengurusan projek di Selangor, yang ditegur oleh Ketua Audit Negara, boleh diselesaikan sekiranya ketua jabatan dan agensi mengamalkan pengurusan berdasarkan budi bicara tanpa terlalu terikat dengan prosedur ISO.

Itulah kata-kata seorang yang bingung dan tidak memahami apa itu Sistem Pengurusan Kualiti ISO 9001:2000 yang menjadi sistem yang diikuti dan diakui mampu mempertingkatkan sistem pentadbiran sesebuah organisasi. Ianya diperakui di seluruh dunia dan 'standard' di 'enforce'kan oleh International Organisation of Standadization.

Sebenar Khir Toyo tak faham tentang bagaimana Sistem ISO ini diimplementasikan. Jika sekiranya sesuatu prosedur itu tidak sesuai dan perlu diubah untuk melicinkan sesuatu kerja maka prosedur itu boleh diubahsuai untuk penambahbaikan (continual improvement) yang sememangnya menjadi 'goal dan objective' bagi sistem ISO 9001 version 2000 ini.

Jika sekiranya terdapat rungutan dan kritikan dari pelanggan (customer complaint)kepada sesuatu Jabatan, maka jabatan tersebut mesti memperbetulkan dan menambahbaikan operasinya hatta kadang-kadang terpaksa mengubah prosedur mana yang patut. Inilah ISO 9001:2000 sebenarnya. Ianya tidak rigid dan membebankan jika pengurusan atasan dan 'Management Representative'(MR) untuk sistem ISO 9001:2000 faham akan sistem dan perjalanan ISO 9001:2000. Masalahnya pihak Pengurusan atasan Jabatan dan Menteri Besar sendiri bingung dan faham ISO.

LAIN KALI KALAU TAK FAHAM JANGAN BERCAKAP MEMBUTA-TULI. Sebab ia akan membuka pekung di dada sendiri. KONON NAK JADI NEGERI MAJU TAPI TIDAK MAHU MENERIMAPAKAI STANDARD ANTARABANGSA PULAK.

NOTA : Management Representative (MR) ialah seorang yang dilantik oleh Pihak Pengurusan Atasan untuk mengawalselia seluruh Sistem ISO 9001:2000. Kalau di dalam Industri biasa Pengurus Kualiti akan menjadi MR.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59