Tuesday, 19 December 2006

KEGAGALAN SISTEM PENDIDIKAN ISLAM HADHARI TERUS TERBUKTI


Satu demi satu kejadian jenayah dan perkara buruk yang dilakukan oleh remaja hari ini jelas membuktikan bahawa sistem pendidikan Islam Hadhari gagal mendidik dan membentuk remaja yang berakhlaq dan berpekerti mulia.

Jenayah seperti bunuh, rogol, samun, curi, peras ugut dan sebagainya menjadi hiasan dada-dada akhbar setiap hari.

Semalam kes keganasan remaja berlaku dimana 40 remaja bertindak liar merosakkan tujuh kenderaan milik penduduk sebuah taman perumahan di Lorong PJS 2C/11N, Kampung Medan.

Jurucakap polis memberitahu, dalam kejadian kira-kira pukul 11.45 malam itu, sekumpulan remaja yang menaiki motosikal tersebut pada mulanya membuat bising di kawasan perumahan berkenaan sebelum merosakkan kenderaan yang diletakkan penduduk di tepi jalan.

‘‘Daripada keterangan yang kita terima, remaja-remaja tersebut bersenjatakan parang, tukul besi, besi, kayu, pasu dan batu.

‘‘Mereka bertindak memecahkan cermin dan mencalarkan tujuh kereta milik penduduk di situ,’’ katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Antara kereta yang dirosakkan dalam kejadian itu ialah Proton Waja, Proton Wira, Proton Iswara, Perodua Kelisa dan Nissan Sentra.

Menurutnya, kekecohan tersebut dikatakan berlaku ekoran rasa tidak puas hati suspek terhadap beberapa orang remaja di taman perumahan tersebut.

‘‘Sebelum kejadian dipercayai berlaku sedikit perselisihan faham di antara dua remaja di taman berkenaan dengan beberapa orang daripada suspek yang terlibat.

‘‘Ekoran perselisihan faham itu, suspek tersebut memanggil beberapa lagi rakannya sehingga berlaku kekecohan di situ,’’ ujarnya.

Tambahnya, buat masa ini tiada sebarang tangkapan dibuat dan pihaknya akan menjalankan siasatan lanjut.

Sementara itu, seorang penduduk, Asmara Murni Hussin, 50, memberitahu, dia dan ahli keluarganya berada di rumah ketika kejadian berlaku.

‘‘Kami dengar bunyi bising macam orang bergaduh.

‘‘Bila jenguk keluar nampak budak-budak naik motor siap dengan parang,’’ katanya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59