Tuesday, 7 November 2006

TIMBALAN MENTERI DILINDUNGI?


Seorang lagi anggotan kabinet Pak Lah di dakwa terlibat dengan jenayah dan rasuah. Kali ini Timbalan Menteri pula.

Petang tadi seorang pengeksport buah, Mohamad Tahir Fazal Mohamad, telah membuat laporan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) dengan mendakwa seorang timbalan menteri terlibat dalam pemindahan wang haram sejumlah RM10 juta.

Mohamad Tahir memfailkan laporan itu kepada BPR pada 23 Ogos dengan mengemukakan dokumen sokongan, antaranya, salinan resit pembayaran yang disahkan dibuat kepada kepada timbalan menteri berkenaan sejak tahun 2000 sehingga kini dan lejer umum sebuah syarikat, yang dipengerusikan oleh timbalan menteri terbabit.

Beliau mendakwa dokumen tersebut menunjukkan timbalan menteri terbabit telah melanggar Akta Penggubahan Wang Haram dan garis panduan Bank Negara dengan memindahkan sejumlah besar wang secara haram.

"Saya sudah berjumpa dengan BPR empat kali sejak memfailkan laporan itu tetapi tidak ada apa-apa tindakan diambil. Mereka tidak pun merekodkan keterangan saya saya," katanya dalam sidang media di pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini.

Pada majlis tersebut, beliau diiringi peguam peribadinya Damian Pheny dan seorang lagi peguam Sivarasa Rasiah, yang juga naib presiden PKR.

"Jika tiada apa-apa maklum balas daripada BPR selepas ini, kami (PKR) akan membantu untuk membawa kesnya hingga ke Putrajaya di Jabatan Perdana Menteri," kata Sivarasa.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59