Tuesday, 7 November 2006

SOKONG KAJI SEMULA PENGGUNAAN BAHASA INGGERIS


Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil memang konsisten menggesa kerajaan pimpinan PAk Lah mengkaji semula penggunaan Bahasa Inggeris dalam pendidikan negara.

Ketua DPP Kawasan Bukit Katil Hj Salamat Aman berkata demikian ketika menyatakan sokongan kepada pendirian Ku Li yang mahu kerajaan mengkaji semula penggunaan bahasa Inggeris dalam pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik bagi menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa pentadbiran, bahasa ilmu serta bahasa penyatu.

Pengerusi Kongres Kepentingan Bahasa, Tengku Razaleigh Hamzah berkata, kajian itu juga perlu bagi menjawab persoalan banyak pihak tentang rasional penggunaan bahasa itu.

‘‘Ramai yang bercakap untuk apa kena mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris, apakah ia menjamin kita akan lebih maju, rakyatnya akan lebih berpadu dan adakah soal kemerosotan mutu pendidikan serta kedudukan universiti-universiti kita berkaitan soal ini?

‘‘Jika hakikatnya bahasa itu (Inggeris) penting kerana sifat dan keperluan globalnya, pelbagai kaedah perlu dibuat untuk meningkat keupayaan dan penguasaan dalam bahasa itu,’’ katanya ketika berucap pada majlis perasmian Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu ke-7 di sini malam ini.

Kongres yang berlangsung sehingga Rabu ini bertemakan Bahasa, Persuratan dan Kebudayaan Melayu/Kebangsaan: Pengalaman 50 tahun yang lampau dalam memperkasai setengah abad mendatang.

Kongres itu adalah anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka dan Gabungan Persatuan Penulis-Penulis Nasional Malaysia (Gapena).

Beliau yang juga Ahli Parlimen Gua Musang berkata, kejayaan beberapa buah negara yang tidak bergantung kepada bahasa itu membuktikan negara ini juga boleh berjaya jika rakyatnya lebih berani dan bersemangat.

‘‘Negara seperti Jepun, Korea Selatan, Taiwan dan Thailand adalah negara yang bergelut dengan soal pembinaan negara dan bangsanya membahaskan perkara yang sama.

‘‘Nasionalis mereka kata boleh maju tanpa bahasa Inggeris, rakyat mereka kata boleh, maka pemimpin mereka akur dan menjadikan ia sebagai dasar yang tidak boleh diubah dengan sewenang-wenangnya,’’ katanya.

Tambahnya, Malaysia juga boleh menjadi seperti negara-negara terbabit jika kerajaan berusaha dengan gigih mengemas kini, menterjemah dan memajukan bahasa sehingga boleh diterima pakai oleh semua.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59