Thursday, 9 November 2006

Muslim pertama anggota Dewan Perwakilan Amerika


MINNEAPOLIS/WASHINGTON 9 Nov : Anggota Demokrat, Keith Ellison, mencipta sejarah menjadi orang Islam pertama dilantik sebagai ahli Kongres Amerika Syarikat selepas menewaskan calon Republikan dan calon ketiga yang bertanding.

Ellison, 43, akan menggantikan anggota Demokrat Minnesota yang bersara, Martin Sabo, di Dewan Perwakilan.

Penganut Islam berkulit gelap dari negeri yang diduduki ramai warga kulit putih, kemenangan Ellison bermakna serangan peribadi tajam terhadapnya ketika pertandingan oleh pencabarnya, menemui kegagalan.

Ketika berkempen, Ellison, seorang peguam dan ahli perundangan selama dua penggal, tidak menghebohkan agamanya dan menyalahkan media terus memainkan isu itu.

Beliau menggesa tentera Amerika segera berundur dari Iraq, mencadangkan penggunaan sumber tenaga yang dapat diperbaharui dan sistem penjagaan kesihatan percuma.

Saingannya dari Parti Republikan, Alan Fine, berkempen dengan menekankan hubungan rapat Ellison dengan Louis Farrakhan, pemimpin kumpulan Nation of Islam sebagai petanda Ellison bersikap anti-Semitik atau anti-Israel.

Ellison yang memeluk Islam ketika di kolej, menegaskan pembabitannya dengan Farrakhan terhad kepada membantu menganjurkan perarakan di Washington pada 1995 yang bertujuan menggalakkan masyarakat kulit hitam memperbaiki hidup mereka.

Dia disokong Majlis Demokratik Yahudi Kebangsaan selain akhbar Yahudi Minneapolis terkemuka yang jelas menyebelahinya berbanding Fine, seorang Yahudi.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59