Thursday, 9 November 2006

MENGAPA TUNGGU HINGGA 2008


PUTRAJAYA 9 Nov. – Keputusan sama ada mahu meneruskan dasar pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris di sekolah rendah hanya akan dibuat pada tahun 2008.

Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pada masa itu murid Tahun Satu yang mula-mula terlibat dengan dasar yang diperkenalkan pada tahun 2003 itu menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Menurutnya, walaupun terdapat banyak desakan tetapi kerajaan tidak boleh menukar dasar itu ‘di tengah jalan’ kerana ia tidak adil dan boleh menganiaya pelajar yang sudah melaluinya.

“Kita kena menunggu dua tahun lagi sebelum memutuskan sebarang tindakan kerana kita mahu penilaian keseluruhannya dibuat ke atas kumpulan pelajar yang mula-mula mengikuti sistem itu pada tahun 2003,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat pasca Kabinet di pejabatnya di sini hari ini.

Beliau ditanya mengenai cadangan sesetengah pihak yang meminta kerajaan mengkaji semula penggunaan bahasa Inggeris dalam pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik.

Isu tersebut yang pernah dibincangkan oleh beberapa pihak sebelum ini telah dicetuskan semula pada konvensyen UMNO Johor baru-baru ini.

MENGAPA TUNGGU SEHINGGA 2008 BARU HENDAK DIBUAT KEPUTUSAN SAMADA MENERUSKAN DASAR INI ATAU KEMBALI KEPADA DASAR LAMA. BUKAN HAMPIR SEMUA CERDIK PANDAI MELAYU SEPAKAT BAHAWA PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN DI SEKOLAH DAN UNIVERSITI MESTILAH MENGGUNAKAN BAHASA MELAYU KERANA IANYA MEMUDAHKAN PELAJAR MEMAHAMI PELAJARAN MEREKA.

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN YANG TIDAK MENURUN TIDAK BOLEH DIJADIKAN UKURAN KERANA KEPUTUSAN ITU BOLEH DIMANIPULASI DENGAN MENURUNKAN MARKAH LULUS 'PASSING MARK' SEPERTI YANG DIDAKWA OLEH BANYAK PIHAK. JANGAN CUBA HENDAK TIPU RAKYAT. RAKYAT BUKAN BODOH LAGI.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59