Wednesday, 8 November 2006

DASAR SOSIAL NEGARA TETAP GAGAL JIKA ISLAM DIKESAMPINGKAN


Antara objektif Dasar Sosial Negara (DSN) adalah untuk menjamin pembangunan sosial yang berteraskan nilai-nilai murni dan peningkatan keupayaan insan bagi mencapai kesepaduan dan kestalbilan sosial, ketahanan nasional dan kesejahteraan hidup masyarakat Malaysia yang maju dan mantap. Tetapi semua itu tidak menampakkan hasil.

DSN wujud setelah kerajaan mendapati banyak sangat masalah sosial yang membimbangkan negara. Pada tahun 1996 kerajaan telah membentuk Jawatankuasa Kabinet bagi Membanteras Masalah Sosial (JKMMS).

Selepas itu pelbagai tindakan diambil seperti mengadakan bengkel, melantik pakarunding, merangka deraf DSN sehinggalah ia diluluskan oleh Jemaah Kabinet dan dilancarkan dengan rasmi tiga tahun lalu. Semua ini seolah-olah hanya menghabiskan duit rakyat tetapi masalah sosial semakin meruncingkan.

Nampak jelas bahawa kerajaan sejak sekian lama telah menyedari masalah sosial boleh menggugat kestabilan negara kerana ianya akan mewujudkan masyarakat yang tidak bermoral dan ini boleh membantut usaha melahirkan masyarakat yang bermoral, penyayang, bertoleransi, progresif, adil dan saksama selaras dengan matlamat Wawasan 2020.

Ekoran masalah sosial terkini seperti mat rempit, hubungan seks sebelum nikah, penagihan dadah, pertentangan budaya pendatang asing dengan rakyat tempatan, penagihan arak, keruntuhan budaya sopan santun, tidak keterlaluan jika kita menganggap masalah sosial terutamanya dikalangan remaja dan belia semakin parah.

Semua ini adalah disebabkan kegagalan kerajaan membasmi punca-punca gejala sosial ini seperti kewujudan pusat-pusat hiburan, pergaulan bebas, konsert-konsert, media massa yang menggalakkan program maksiat dan sebagainya. Apa yang malang kerajaan sendiri yang menggalakkan program-program maksiat ini. Pada masa yang sama juga kerajaan Islam Hadhari menghalang program-program keagamaan yang dianjurkan oleh pihak-pihak tertentu. Kerajaan Islam Hadhari hari ini seolah-olah mengamalkan Amar Mungkar, Nahi Makhruf.

Walaupun Dasar Sosial Negara (DSN) telah lama digariskan tetapi masalah sosial semakin parah. Ini adalah disebabkan cara dan kaedah penyelesaian Islam dikesampingka

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59