Monday, 2 October 2006

'SUPPLY' KOMPUTER KE SEKOLAH SIAPA PULA YANG KAYA LEPAS INI?


KLUANG 2 Okt. – Cadangan kerajaan untuk mewujudkan ‘Kafe siber’ di sekolah merupakan cadangan yang baik untuk mendedahkan pelajar kepada kemahiran mengendalikan komputer dan IT. Namun kita mengharapkan ianya tidaklah setakat melepaskan batuk ditangga. Sehingga ada komputer yang rendah mutu dan tidak setimpal dengan harganya. Selain itu pembekal juga mestilah pembekal yang bertanggungjawab dan berkemahiran untuk menyediakan perkhidmatan "after sales service" yang baik. Kita tidak mahu ada pembekal 'instant' yang ujud selepas mengetahui projek ini diujudkan oleh kerajaan.

Pemberian tender juga mestilah mengikut prosedur, tidak sebagaimana dakwaan sesetengah pihak bahawa ada yang tidak layak pun berjaya mendapatkan projek tersebut.

Media hari ini melaporkan bahawa Kementerian Pelajaran akan membekalkan 10 unit komputer di hampir semua 10,000 sekolah menengah dan rendah di seluruh negara.

Ia akan dikenali sebagai Pusat Akses Komputer, yang konsepnya sama seperti kafe siber.

Melalui pusat itu para pelajar akan menggunakan kemudahan tersebut untuk membuat tugasan sekolah.

Pusat ini berbeza dengan makmal komputer yang sedia ada di sekolah-sekolah, yang kegunaannya adalah mengikut jadual waktu persekolahan.

Menurut menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, sebanyak 1,500 buah sekolah dengan 15,000 unit komputer, 1,500 unit pencetak, perabot dan infrastruktur dengan kos sebanyak RM70 juta terlibat dalam fasa pertama.

Beliau menambah, pelaksanaannya telah bermula di 51 buah sekolah rendah dan menengah di luar bandar Sabah termasuk 10 sekolah dalam Parlimen Kalabakan di negeri itu manakala 33 buah sekolah lagi di Johor.

Dalam fasa seterusnya tahun depan, beliau berkata, sebanyak 12,900 unit komputer lagi bakal dibekalkan kepada 1,290 sekolah secara berperingkat.

“Berbeza dengan makmal komputer, Pusat Akses Komputer memberi ruang kepada pelajar mengenali ICT dan pada masa yang sama ia mungkin boleh dikongsi oleh ibu bapa, satu hari kelak.

“Menerusi pendekatan ini, nisbah komputer terhadap murid-murid di sekolah dapat dikurangkan, usaha membudayakan ICT dapat dipertingkatkan sekali gus merapatkan jurang pelajar luar bandar dan bandar,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Sembrong menyatakan demikian kepada pemberita pada majlis tadarus al-Quran, berbuka puasa dan penyampaian sumbangan untuk penduduk dalam kawasan Parlimen itu di Masjid Felda Ulu Belitong, dekat Kluang, semalam.

Majlis itu adalah anjuran UMNO Sembrong, Pusat Khidmat Ahli Parlimen Sembrong dengan kerjasama Unit Seranta Felda, Jabatan Perdana Menteri.

Hadir sama ialah isteri beliau, Tengku Datin Seri Marsilla Tengku Abdullah dan Ahli Dewan Undangan Negeri Kahang, S. Ramis.

Mengulas lanjut Hishammuddin berkata, pusat-pusat akses akan lebih banyak diwujudkan di sekolah luar bandar kerana sekolah di bandar sudah jauh ke depan dalam menikmati kemudahan ICT sama ada dibekalkan oleh kerajaan atau pihak ketiga.

Menyedari pendekatan itu sekolah-sekolah pedalaman di Sabah dan Sarawak telah mula dibekalkan generator berkuasa 30 Watt yang baru dan generator lama dinaik taraf sebagai bekalan elektrik termasuk air bersih, semuanya selesai paling cepat menjelang tahun depan, jelas beliau.

“Agenda ini penting, kalau tiada elektrik tiada guna dibekalkan komputer, seperti yang berlaku dulu dengan menganggap semua sekolah sama taraf tetapi banyak sekolah tiada bekalan elektrik ia menjadi pembaziran kepada kerajaan,” katanya.

Beliau juga memberitahu, Kementerian Pelajaran menyerahkan kepada budi bicara pihak sekolah untuk mewujudkan pusat akses itu yang dilihat bukanlah satu masalah besar selain mengekalkan makmal komputer yang sedia ada.

Kebimbangan kini ialah faktor keselamatan terhadap komputer-komputer yang dibekalkan dan Hishammuddin mengakui sendiri jika berlaku kehilangan ia mengambil masa yang lama untuk menggantikannya.

“Soal keselamatan perlu diambil kira kerana selepas program ini selesai, isu dari segi insurans, sewa atau jual beli serta menaik taraf kemudahan tersebut masih dalam perbincangan,” katanya.

Namun lebih meresahkan beliau ialah jika segala kemudahan yang disediakan tidak diakses menyebabkan perancangan kerajaan untuk melahirkan masyarakat celik komputer terbantut.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Anonymous said...

saye seorang pemerhati di internet..saya berpendapat jika pas ialah sebuah parti islam yang memperjuangkan islam,wajarkah parti pas berkerjasama dgan parti DAP yang menolak pemerintahan islam??mengapakah hanya menggelarkan umno sebagai kafir??sedangkan parti pas itu sendiri yang tiada pendirian...fikir2kanlah..jika sekarang kita mampu menabur fitnah yang macam2 terhadap umno,mampukah pada masa akan datang kita mendapat kemaafan dari mereka yang kita fitnah?

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59