Wednesday, 18 October 2006

SELAGI KERAJAAN TIDAK DITUKAR SEHINGGA ITULAH BUDAYA HIBURAN DI AIDIL FITRI AKAN TERUS DIGALAKKAN


Gejala hedonisme dan hiburan melampau sudah menjadi darah daging rakyat Malaysia akibat dari 'tarbiah' pemerintah yang sentiasa menggalakkan program hiburan di tengah-tengah masyarakat.

Tidak hairanlah kita walaupun sesuatu perayaan itu adalah perayaan keagamaan seperti Hari Raya Aidil Fitri atau Aidil Adha ianya tetap dicemari dengan program maksiat dan hiburan melampau. Malah ketika bulan Ramadhan sekarang pun program maksiat seperti nyanyian di stesen RTM juga tetap diteruskan. Inilah mentaliti 'kepala otak' golongan Islam Hadhari.


Semalam, Mufti Perak Datuk Seri Harussani Zakaria yang terkenal dengan ketegasannya dalam hal ehwal Islam hari ini menegaskan bahawa nama Aidilfitri tidak boleh digabungkan dengan hiburan yang melalaikan dan berunsur maksiat kerana ia mencemar hari yang merupakan puncak kepada ibadat berpuasa selama sebulan.

Katanya, perayaan dalam Islam adalah ibadat tetapi Aidilfitri hilang hikmah dan tujuannya apabila umat Islam terlalu menumpukan kepada hiburan sehingga sehari suntuk.

Malah, katanya, ada rancangan hiburan yang bermula pada malam menjelang raya.

"Aidilfitri kelihatan sudah dicemari dengan terlalu banyak rancangan hiburan sehingga amalan kunjung-mengunjung semakin dilupakan.

“Ada yang bergegas tinggalkan masjid kerana nak kejar tengok siaran, bukannya nak ziarah rumah orang," katanya kepada pemberita di Ipoh.

Menurutnya, setiap tahun pelbagai rancangan televisyen dirangka untuk memeriahkan Aidilfitri tetapi malangnya di negara ini boleh dikatakan sebahagian besarnya bercorak hiburan.

"Orang Melayu begitu tenggelam dalam hiburan. Perkara ini sangat berbeza dengan beberapa negara Islam lain seperti di Indonesia di mana sepanjang bulan Ramadan dan pada Aidilfitri lebih banyak rancangan bercorak keagamaan disiarkan.

"Tidak terkecuali di negara-negara Arab yang banyak menyiarkan cerita berkaitan kesedaran dan bercorak agama tetapi drama di negara kita masih dengan kisah cinta, kahwin, cerai dan sebagainya," katanya.

Tegasnya, perbuatan menyambut Aidilfitri dengan pengisian hiburan yang keterlaluan sehingga menjadikan umat Islam lalai "boleh jatuh kepada haram".

"Menyambut Aidilfitri dengan sogokan rancangan bercorak hiburan yang terlalu banyak sehingga melalaikan amatlah tidak sesuai seolah-olah menidakkan hari raya itu sebagai hari kemenangan umat Islam.

"Islam tidak menghalang hiburan tetapi bukan yang keterlaluan sehingga umatnya lalai semata-mata kerana ingin memuaskan nafsu," katanya.

KESIMPULANNYA SELAGI KERAJAAN ISLAM HADHARI MEMERINTAH SELAGI ITULAH GEJALA MAKSIAT DAN MUNGKAR INI AKAN DITERUSKAN TANPA MENGIRA MASA DAN MUSIM.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59