Monday, 2 October 2006

SAMY PERDAYA ORANG ASLI DALAM KEMPEN PILIHANRAYA UMUM?


SUNGAI SIPUT 2 OKT : Seperti kebiasaannya pada setiap kali kempen pilihanraya maka macam-macam janji akan dikeluarkan dari mulut manis calon-calon terutama calon BN yang sudah tentu berjanji akan buat jalan, bagi elektrik, bagi air dan macam-macam lagi.

Media melaporkan bahawa Ahli Parlimen Sungai Siput, Datuk Seri S. Samy Vellu diminta menunaikan janjinya dalam pilihan raya umum lalu untuk menyediakan kemudahan asas kepada kira-kira 3,000 pengundi masyarakat Orang Asli di kawasan Parlimennya.

Samy Vellu yang juga merupakan Menteri Kerja Raya dikatakan pernah berjanji memberikan kemudahan asas seperti bekalan elektrik, air paip, jalan bertar, pengangkutan dan klinik desa kepada puluhan perkampungan Orang Asli di kawasan Parlimen Sungai Siput.

Wakil masyarakat Orang Asli Sungai Siput, Aluk Pandak, 41, berkata, seluruh masyarakat Orang Asli di Sungai Siput sudah berbincang dan mencapai persetujuan mahu supaya Samy Vellu menunaikan janji itu.

‘‘Datuk Samy Vellu kata kalau (beliau) menang pilihan raya (2004), beliau janji bagi api (elektrik) dan jalan tar.

‘‘Kita mahu (beliau) tunai janjinya itu,’’ katanya ketika berucap pada Majlis Lawatan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Abdul Aziz Shamsuddin Ke Pos Poi, Lasah di sini semalam.

Secara sinis, Aluk meminta Abdul Aziz menyampaikan salam kepada Samy Vellu dan meminta beliau segera menunaikan janjinya sebelum ini.

Menurut Aluk, masyarakat Orang Asli di situ masih setia menyokong BN terutama UMNO kerana sejak 60 tahun lalu memang kesetiaan mereka kepada kerajaan yang memerintah tidak pernah berbelah-bahagi.

‘‘Kami bukan tidak menyokong BN tetapi mahu Samy Vellu mengotakan janjinya. Kita sebenarnya amat kecewa kerana sampai hari ini beliau hanya bercakap kosong.

‘‘Dulu, beliau janji mahu membuat jalan tar sejauh 42 kilometer menghubungkan perkampungan Orang Asli dari Lasah menuju ke Pos Kemar di Pangkalan Hulu, Gerik, menyediakan lori kononnya boleh digunakan untuk menghantar penduduk sakit ke hospital dan banyak lagi kemudahan asas yang lain,” ujarnya.

Sepatutnya Batin kena menilai semula sokongan kepada Samy Vellu ini. Sebab dah lama Batin undi BN tetapi keadaan tidak berubah. Jangan Batin tertipu untuk kesekian kalinya.

Bagi yang bukan suku sakat Batin, janganlah kita pun tertipu lagi dengan janji-janji manis BN kerana sekarang semuanya sudah tidak selamat dan senang lagi semuanya akibat kegagalan kerajaan Islam Hadhari memerintah dengan baik. Setiap hari jenayah semakin meningkat, barang semakin naik, minyak naik, elektrik naik dan berbagai lagi masalah.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59