Thursday, 12 October 2006

PROGRAM MAT REMPIT PUTERA Umno TERBUKTI SIA-SIA


Akhirnya Ketua Pemuda Umno dan Ketua Putera Umno akur kepada desakan dan kritikan bahawa program mendekati Mat Rempit yang dijalankan oleh gerakan tersebut sia-sia malah menghanyutkan Mat-Mat Rempti tersebut.

Perkara terbukti apabila perhimpunan 50,000 mat rempit anjuran Putera UMNO yang dijadualkan berlangsung di Bukit Jalil pada November ini, ditangguhkan ke awal tahun hadapan.

Putera UMNO juga diminta supaya menyusun rapi pelaksanaan program itu bagi mengelak perkara-perkara yang tidak diingini. Kita juga tahu bahawa program Putera Umno sudah tentu menyelitkan program-program berunsur maksiat kerana ianya sudah menjadi 'makanan' mereka.

Pengerusi Putera UMNO, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, ia diputuskan pada mesyuarat Exco Pemuda UMNO yang dipengerusikan oleh Ketuanya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein baru-baru ini.

Polis dikatakan tidak bersetuju dengan program itu dengan alasan jika 8,000 mat rempit yang berhimpun di Teluk Batik, Perak gagal dikawal, adalah mustahil untuk mengawal 50,000 orang di Bukit Jalil.

Perhimpunan di Teluk Batik, Perak pada 9 dan 10 September lalu diselubungi pelbagai kontroversi.

Antaranya seperti yang disiarkan oleh blog ini sebelum ini.

KES 1 : Di sana mereka mendapati para peserta termasuk kira-kira 300 peserta wanita bercampur gaul secara bebas di dalam kemah-kemah yang disediakan di situ, walaupun telah ditetapkan sebelum ini bahawa peserta lelaki dan wanita dipisahkan di tempat yang berasingan.

KES 2 : Beliau berkata, pihaknya turut memeriksa sebuah chalet di mana mereka menahan sembilan orang Mat dan Minah Rempit berusia antara 15 dan 19 tahun kerana disyaki berkhalwat. Mereka berasal dari dari Kuala Lumpur, Selangor dn Kedah yang juga peserta ekspedisi tersebut.

KES 3 : Kami memeriksa dua bilik – satu bilik mengandungi lima orang iaitu tiga lelaki dan dua perempuan dan di satu bilik lagi terdapat empat orang iaitu satu lelaki dan dua perempuan. Kami menahan mereka kerana tidak mempunyai ikatan perkahwinan yang sah.

KES 4 : Katanya, apabila diberitahu mengenai perkara tersebut, beliau pergi ke masjid dan ternampak kira-kira 10 remaja Mat Rempit termasuk perempuan berpakaian seksi berada di situ. Menurutnya, seorang daripada mereka berada di dalam kolah wuduk dan apabila ditanya, dia menjawab dia ditolak oleh kawan-kawan.

Kes 1 hingga 3 di atas adalah kenyataan yang dibuat oleh Ketua Penguatkuasa Pejabat Agama Islam Daerah Manjong, Muhamad Zainuddin Muhamad Zaini manakala kes 4 adalah kenyataan yang dibuat oleh Imam Masjid Telok Muroh, Mat Junoh Mat Sidek. Ianya adalah peristiwa yang berlaku ketika program ekspedisi Merdeka anjuran Putera Umno di pantai Teluk Batik, Lumut.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59