Thursday, 5 October 2006

KERAJAAN ISLAM HADHARI LAH YANG SEPATUTNYA DI DAKWA DAHULU?


KUALA LUMPUR 5 Okt. – Media melaporkan bahawa Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) akan diberi kuasa mendenda pihak yang didapati bersalah mencemar bahasa kebangsaan tidak lama lagi.

Denda itu akan dikuatkuasakan sebaik sahaja Akta Bahasa Kebangsaan 1963 dan Akta Pendidikan 1996 dipinda oleh pejabat Peguam Negara dan diluluskan Parlimen pada sidang yang akan bersambung selepas cuti perayaan ini.

Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, Kabinet bersetuju supaya ‘pencemar bahasa kebangsaan’ itu didenda RM1,000.

Tetapi sedarkan kita bahawa Bahasa Melayu bukan sahaja dicemarkan tetapi sedang dipinggir dan 'dibunuh' sekarang ini. Fakta yang sangat jelas ialah bilamana bahasa pengantar subjek-subjek sains dan matematik di sekolah-sekolah bukan lagi Bahasa Melayu tetapi telah ditukar kepada Bahasa Inggeris sejak zaman Tun Mahathir lagi. Kerajaan Islam Hadharilah yang sebenarnya bertanggungjawab terhadap perkara ini. Kita menyarankan supaya DBP mengambil tindakan serta merta terhadap kerajaan Islam Hadhari yang jelas sedang membunuh Bahasa Melayu.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59