Monday, 2 October 2006

DAH JADI ISU DI MEDIA BARU NAK BERTINDAK


KUALA LUMPUR 2 Okt. – Kalau kes ini tidak di war-warkan di media oleh Ong Tee Keat sudah pasti ianya tidak akan disiasat dan pesalahnya (jika da) sudah pasti terlepas. Inilah fenomena yang sering berlaku dalam pemerintahan kerajaan Islam Hadhari hari ini.

Media melaporkan hari ini bahawa Menteri Kerja Raya, Datuk Seri S. Samy Vellu mengakui terdapat unsur-unsur penyelewengan dalam kerja pembaikan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) di Johor seperti yang didakwa sebelum ini.

Hasil siasatan menteri itu mendapati kos projek yang dibelanja hanya sekitar RM3,000 ke RM4,000, tetapi Jabatan Kerja Raya (JKR) telah membayar kepada kontraktor sebanyak RM29,000.

Menurut Samy Vellu, pihaknya mendapati kakitangan JKR telah membuat salah laku bayaran kepada kontraktor yang terlibat menyiapkan sekolah tersebut.

‘‘Laporan awal yang disediakan oleh Timbalan Ketua Pengarah Kerja Raya II, Datuk Judin Abdul Karim mendapati berlaku salah bayaran dan kerja projek yang tidak sesuai.

‘‘Saya juga telah melihat sendiri keadaan sekolah terbabit dan mendapati banyak kerja tidak siap, malah kos projek yang dibelanja hanya mengambil RM3,000 hingga RM4,000 sahaja tetapi dibayar sebanyak RM29,500,’’ katanya.

Jelas sekali bahawa terdapat 'kebocoran' dalam jentera pentadbiran kementerian ini sehingga penyelewengan sebegini tidak dapat dikesan dari awal sehingga memaksa anggota kabinet lain terpaksa membuat kenyataan media baru hendak bertindak.

Sebenarnya isu sebegini telah lama berbarah dalam sistem pentadbiran kerajaan sebab itulah kos projek sentiasa tinggi dari kos sebenar.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59