Wednesday, 18 October 2006

BERSIHKAN DIRI, KELUAR DARI RAMADHAN MENJADI GOLONGAN MUTTAQIN


BATU BERENDAM 18 OKTOBER : Umat Islam diseru mengambil kesempatan dari Ramadhan yang masih berbaki 6 hari supaya bertaubat kepada Allah. Peluang keemasan mestilah direbut supaya seluruh umat Islam yang ditarbiah di bulan ini keluar sebagai hamba yang muttaqin seperti yang ditegaskan oleh Allah dalam yang mewajibkan puasa di Bulan Ramadhan. Seruan ini telah dibuat oleh Ahli Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka, Us Mohd Noor Omar ketika menyampaikan tazkiran Ramadhan di sebuah surau di sini semalam.

"Kita mesti bertaubat dari segala dosa yang telah kita lakukan kerana hanya hamba yang suci dari dosa sahaja yang akan terselamat dari azab neraka Allah yang maha dahsyat. Umpamanya Neraka Sakar yang akan membakar hamba yang ingkar sehingga tidak meninggalkan kesan atau jelaga yang langsung, habis semua hangus" tegas Us Mohd Noor.

"Dari itu marilah sama-sama kita mempertingkatkan amalan wajib dan sunat serta meninggalkan amalan haram dan makruh, kerana dengan amalan dan pahal sahajalah menjamin kita mendapat balasan syurga Allah. Di mana diriwayatkan bahawa hanya seorang dari 1000 orang yang akan masuk syurga. Apakah kita akan menjadi orang yang seorang itu" soal beliau.

Tazkirah Ramadhan yang dianjurkan oleh AJK Surau tersebut telah mendapat sambutan yang baik sejak dilancarkan sebelum Ramadhan lalu.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59