Thursday, 5 October 2006

BAHASA JAWA DIDAULATKAN BAHASA MELAYU TERANCAM?


Surat dari Pembaca The Star

Surat dari salah seorang pembaca The Star yang kesal dengan penggunaan Bahasa Jawa di Pejabat MB Selangor. Kita memang menyokong sebarang pengekalan Bahasa Ibunda di kalangan suku-suku dan puak-puak di negara kita seperti Bahasa Banjar, Bugis, Mandalain, Kadazan dan lain-lain. Tetapi kita juga kena sedar bahawa paling penting kita mesti mempertahankan Bahasa Melayu yang semakin dipinggirkan setelah beberapa subjek di sekolah diajar dalam Bahasa Inggeris. Selain itu kita juga kerap melihat bahawa pimpinan Islam Hadhari juga lebih suka menggunakan bahasa asing pada majlis-majlis rasmi terutama jika majlis tersebut dihadiri segelintir orang asing. Ini sangat berlawanan dengan pemimpin Indonesia, Brunei, Iran, Jepun, Korea yang dilihat lebih megah menggunakan bahasa ibunda sendiri walau di mana-mana pun.

Inilah masalahnya dengan pimpinan kita yang kononnya pejuang melayu tulen.


Di bawah ini adalah surat pembaca di petik dari The Star.

Saya berurusan dengan pejabat Menteri Besar Selangor bukannya baru. Sejak zaman Tan Seri Muhamad Muhammad Taib lagi saya telah kerap ke pejabat di tingkat 21 Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah itu untuk urusan rasmi.

Bagaimanapun, Menteri Besar sekarang ini, Datuk Seri Khir Toyo, saya lihat tidak pandai menjaga hal ehwal pejabatnya. Sudah lebih sepuluh kali saya berurusan dengan kakitangan pejabat beliau mengenai urusan majlis amal anak yatim.

Apa yang dilihat ialah penggunaan bahasa Jawa sudah seperti tiada kawalan lagi. Lebih hebat lagi bahasa Jawa sudah menjadi seperti bahasa rasmi pejabat MB itu.

Sangat menyedihkan apabila pegawai-pegawai beliau, terutamanya Setiausaha Politik beliau, berbahasa Jawa dengan tetamu yang beliau kenali. Dengan sombong dan bangganya mereka tidak segan silu bertutur dalam bahasa Jawa di pejabat.

Tidakkah mereka tahu bahawa itu menjadi kesalahan kerana tidak bertutur dalam bahasa kebangsaan untuk urusan rasmi di pejabat?

Tidak malukan mereka dengan tetamu yang lain yang berbilang bangsa? Lebih hebat lagi Setiausaha Politik beliau pernah berkata dalam bahasa Jawa kepada tetamunya yang setelah diterjemahkan bermaksud "orang Jawa kuasai Selangor sekarang ini. Kalau orang Jawa tak tolong Jawa siapa lagi. Jangan takut, tiga suku wakil rakyat Selangor orang kita".

Itulah pertuturan yang saya dengar dan mereka seolah tidak tahu malu dan ingat mereka sahaja yang pandai berbahasa Jawa. Saya juga faham bahasa Jawa tetapi tidaklah kurang ajar dan bodoh sombong seperti kakitangan MB Selangor ini.

Saya telah membuat aduan kepada Ketua Setiausaha Sulit pejabat MB Selangor mengenai isu ini. Jawapan beliau seperti sudah dijangka dan bercorak streotype sahaja iaitu "saya akan ambil tindakan dan memaklumkan kepada MB".

Tetapi sampai sekarang suasananya bukannya berubah malah semakin hebat, mengalahkan pejabat Presiden Indonesia pula.

Sedarilah politik suku kaum jangan dipermainkan kerana boleh menyinggung orang lain. Selangor bukan dihuni oleh hanya orang Jawa. Datuk Seri Dr Khir Toyo mesti lakukan sesuatu kerana ramai sangat yang telah mengadu tentang perangai buruk pegawainya yang kurang ajar berbahasa Jawa di pejabat.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Anonymous said...

Dah lama Jawa bertapak kat Selangor. Pasal tu kita punya former PM jadikan orang Jawa jadi MB selangor. Hang semua tak tahu kah? Pi tanya Mamak the King Maker tu lah.

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59