Friday, 29 September 2006

Umno TAKUT PERPECAHAN DALAM PARTI : TANGGUHKAN PEMILIHAN SEPT 2007 UNTUK HADAPI PRU


KUALA LUMPUR 29 Sept. Oleh kerana takut berlakunya perpecahan Umno semalam mengumumkan bahawa pemilihan pucuk pimpinan parti itu ditangguhkan sehingga selepas Pilihanraya Umum. Ini kerana semua orang tahu bahawa jika pemilihan diadakan sebelum pilihanraya umum sudah tentu akan berlaku pertandingan yang sengit bagi merebut jawatan dalam parti yang menjadi tiket untuk dipilih menjadi calon pilihanraya. Ini kerana di dalam Umno sudah menjadi kebiasaan bagi pimpinan utama di peringkat pusat dan bahagian akan menjadi pilihan utama untuk menjadi calon.

Selain itu Umno juga mungkin takut berlakunya rasuah politik dan kempen tidak sihat yang maha dahsyat semata-semata memenangi jawatan dalam Umno. Sebab semua orang tahu pemimpin Umno hampir semuanya terlibat dengan rasuah politik (politik wang) ketika pemilihan parti dan pilihanraya umum.

Pak Lah juga mungkin merasakan menangguhkan pemilihan selama 18 bulan ini juga boleh melegakan beliau yang sekarang ini hebat diserang atas kelemahan beliau mentadbir negara ini. Mungkin ada orang yang sedang menginta-intai untuk menentang beliau dan regunya jika pemilihan di adakan pada November tahun depan.

Pilihan raya umum dijangka diadakan akhir tahun depan atau awal 2008. Ramalan itu dibuat setelah Majlis Tertinggi (MT) UMNO hari ini melanjutkan tempoh pemilihan pucuk pimpinan parti itu kepada 18 bulan daripada September 2007, bagi memberi laluan pilihan raya umum ke-12 diadakan terlebih dahulu.

Pemilihan - tiga tahun sekali - UMNO yang lepas berlangsung pada 23 September 2004.

Undang-undang negara menetapkan pilihan raya umum diadakan dalam tempoh lima tahun kecuali jika Parlimen dibubarkan lebih awal. Pilihan raya lalu ialah pada 21 Mac 2004. Ini bermakna mandat kerajaan akan berakhir pada Mac 2009.

Sementara setelah pelanjutan 18 bulan itu, mandat anggota MT juga akan berakhir pada Mac 2009.

Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika mengumumkan perkara itu berkata, ia telah diputuskan oleh MT bagi memberi ruang kepada parti itu untuk memberi tumpuan kepada pilihan raya.

Katanya, dengan itu UMNO boleh memfokuskan kepada usaha-usaha meningkatkan pembangunan negara serta yang berkait rapat dengan kepentingan rakyat.

Tindakan tersebut juga katanya, merupakan satu prosedur dan juga dasar parti selama ini yang terbukti telah memberi kebaikan kepada ahli.

‘‘Prosedur dan dasar parti ini telah dilaksanakan sebanyak dua kali dan telah terbukti dapat memberi kebaikan kepada parti.

‘‘Ini juga untuk membolehkan parti menumpukan kepada hal-hal berkaitan dengan menjayakan pembangunan negara dan juga pembangunan projek-projek yang telah dilaksanakan demi kepentingan rakyat,’’ katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat MT UMNO di sini.

Sebelum ini Pergerakan Pemuda UMNO telah mencadangkan supaya pemilihan pucuk pimpinan parti yang dijadualkan tahun depan ditunda sehingga selesai pilihan raya umum.

Cadangan itu dibangkitkan oleh Naib Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin kerana bimbang pemilihan yang dilakukan sebelum pilihan raya boleh mencetuskan perpecahan di antara pemimpin dan penyokong parti.

‘‘Kita bimbang kekuatan parti UMNO akan goyah kerana macam-macam boleh berlaku jika pertandingan dilakukan sebelum pilihan raya umum ekoran kekecewaan calon yang kalah boleh mempengaruhi pengikutnya,’’ kata Khairy.

Berdasarkan Perlembagaan UMNO, pemilihan parti boleh ditangguhkan selama 18 bulan.

Mengikut kelaziman pemilihan MT tidak diadakan tepat pada tempoh 18 bulan, dan pilihan raya umum juga tidak diadakan genap lima tahun.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59