Friday, 29 September 2006

Umno MULA GELABAH : TUDUH PAS BAWA MASUK PENGUNDI HANTU


KUALA LUMPUR 29 OKTOBER : Ketua Umno Bahagian Marang Datuk Abdul Rahman Bakar hari ini mendakwa PAS membawa masuk "pengundi hantu" ke kawasan Parlimen Marang dan mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya supaya memastikan mereka ini tidak disenaraikan sebagai pemilih untuk pilihan raya umum akan datang.

Katanya limpahan "pengundi hantu" itu dikesan hasil pemantauan terhadap daftar pemilih dari semasa ke semasa.

"Kami dapati bilangan pengundi di sesetengah kawasan peti undi semakin bertambah, dan siasatan lanjut mengesahkan sebahagian daripada pengundi baru itu bukan terdiri daripada pemastautin di kawasan Parlimen Marang.

"Mereka juga didapati tidak bekerja di Marang dan tidak mempunyai pertalian keluarga dengan penduduk di kawasan Parlimen itu," katanya dalam satu kenyataan.

Nampaknya Umno mula gelabah dengan kerja kuat dan sistematik yang dijalankan oleh jentera Pilihanraya PAS.

Sebenarnya jumlah peningkatan pengundi baru yang mendadak di peti undi-peti undi adalah kerja kuat petugas-petugas PAS yang tidak kenal penat dan lelah mendaftarkan anak-anak ahli PAS dan penyokong-penyokong PAS menjadi pengundi berdaftar. Sebelum ini dari tinjauan yang dibuat oleh PAS bahawa ramai anak-anak ahli dan penyokong PAS yang tidak berdaftar. Jadi bila SPR membuka pintu kepada parti untuk menjadi agen membantu SPR mencari pengundi baru maka PAS buat kerja 'all out' mendaftar mereka.

Maka Umno pun 'pucat gigi' memikirkan dari mana pengundi baru ini datang. Mereka pun membuat tuduhan melulu di mana seolah-olah PAS yang membawa pengundi hantu sedangkan pelopor pengundi hantu ialah Umno sendiri seperti terbukti dalam sewaktu perbicaraan kes petisyen pilihanraya kecil Pengkalan Pasir tempohari.


Abdul Rahman, yang juga Timbalan Menteri Sumber Manusia dan Anggota Parlimen Marang, berkata sebagai contoh, daftar pemilih yang disahkan pada 16 Mac lalu menunjukkan jumlah pengundi di Rhu Rendang, satu daripada kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam kawasan Parlimen Marang, adalah 16,220 orang tetapi 310 daripada mereka adalah pengundi yang tidak dikenali dan tidak bermastautin di situ.

Tiga lagi kawasan Dewan Undangan Negeri dalam kawasan Parlimen Marang ialah Alur Limbat, Bukit Payung dan Pengkalan Berangan.

Abdul Rahman berkata daripada 310 orang itu, 102 adalah dalam kawasan peti undi Kijing, 101 orang di Rusila, 42 orang di Medan Jaya, 24 orang di Seberang Marang, 20 orang di Rhu Muda, 18 orang di Atas Bukit dan tiga orang di Batangan.

"Kita masih menyemak bilangan pengundi hantu di kawasan peti undi Pulau Kerengga, Sentol Patah dan Bandar Marang," katanya.

Abdul Rahman mendakwa faktor pengundi import turut menyumbang kepada kekalahan calon BN kepada PAS di Rhu Rendang pada pilihan raya umum yang lepas.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Anonymous said...

Между прочим, не зря blogonews считается местом для сбора всего самого увлекательного. [URL=http://blogonews.net]Интересности со всего интернета[/URL] - несомненно правильное название для этого сайта.

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59