Tuesday, 12 September 2006

TIMBALAN KETUA MENTERI PULAU PINANG TIADA KUASA


BUTTERWORTH 12 Sept. – Nampaknya sekarang baru Umno sedar bahawa Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang tidak mempunyai bidang kuasa khusus dalam pentadbiran kerajaan negeri bagi membolehkan beliau memutuskan sebarang ketetapan bagi memperkukuhkan kedudukan orang Melayu di negeri ini.

Takkan baru sekarang sedar, sedangkan perkara ini telah lama berlaku. Mungkin kerana masing-masing 'buncit perut' kerana kenyang mendapat projek baru sekarang pemimpin dan ahli Umno sedar sedangkan melayu telah lama 'dijual' di Pulau Pinang.

Perkara ini ditegaskan oleh Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Abdul Rashid Abdullah semalam. Katanya sejak menyandang jawatan itu pada 2004, beliau hanya diberi tanggungjawab memegang tugas-tugas pentadbiran termasuk menjadi Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Hal Ehwal Pembangunan Tanah serta Pembangunan Keusahawanan dan Koperasi.

Dalam hubungan ini, katanya, walaupun memegang jawatan nombor dua dalam jentera pentadbiran kerajaan negeri, beliau hanya menjalankan tugas atas bidang kuasa yang terhad dalam hal-hal berkaitan portfolio berkenaan sahaja.

‘‘Kalau ditanya apa tanggungjawab saya (sebagai Timbalan Ketua Menteri), saya juga seperti barisan Exco lain yang menjalankan tugas-tugas pentadbiran dalam kerajaan negeri.

‘‘Saya tidak mempunyai bidang kuasa khusus selain dari memegang portfolio berkenaan, itu sahaja, tapi kalau diberi tugas lain atas kapasiti sedia ada, saya sentiasa bersedia untuk memikulnya,’’ katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon yang disiarkan Utusan Malaysia hari ini mengenai kesediaan Ketua Menteri itu untuk mengukuhkan bidang kuasa dan tanggungjawab Abdul Rashid sebagai timbalannya dalam usaha membangunkan orang Melayu di negeri itu.

Tsu Koon yang menerima kritikan keras pemimpin UMNO kebelakangan ini bagaimanapun menegaskan, tanggungjawabnya sebagai Ketua Menteri untuk semua kaum di negeri itu tidak akan berubah walaupun berlaku pengukuhan kuasa dan tanggungjawab Abdul Rashid sebagai timbalannya.

Kenyataan Tsu Koon itu menyusul ekoran penegasan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mahu Timbalan Presiden Gerakan itu berpegang kepada kenyataannya sebagai Ketua Menteri untuk semua kaum di Pulau Pinang dan bukan hanya sekadar retorik semata-mata.

Timbalan Perdana Menteri menegaskan, sebagai sokongan kepada perjuangan orang Melayu di Pulau Pinang agar tidak terus terpinggir dalam arus pembangunan, pemimpin Melayu harus mencari satu formula untuk memperkasakan kaum Melayu dengan menyusun semula sistem sedia ada.

Sehubungan itu, Najib menjelaskan, jawatan Timbalan Ketua Menteri yang disandang oleh Abdul Rashid perlu diperkasakan.

Mengulas lanjut, Abdul Rashid berkata, sebagai antara pemimpin di Pulau Mutiara itu, beliau sentiasa bersedia untuk memikul tanggungjawab lebih besar terutama dalam usaha membangunkan masyarakat Melayu yang dikatakan semakin terpinggir di negeri ini.

Sehubungan itu, beliau sentiasa bersedia untuk diberikan tanggung jawab lebih besar atas kapasiti beliau sebagai orang nombor dua dalam jentera pentadbiran kerajaan negeri bagi merencana dan memperkukuhkan proses pembangunan orang Melayu terutama dalam bidang ekonomi.

‘‘Kalau ada ruang, saya akan terima apa sahaja bidang tugas yang diberikan sama ada dari kerajaan negeri atau Kerajaan Pusat sesuai dengan peraturan-peraturan atau prosedur yang ditetapkan,’’ katanya.

Beliau bagaimanapun berkata, setakat ini belum ada sebarang perbincangan antaranya dengan Tsu Koon atau ahli Exco kerajaan negeri mengenai perkembangan terbaru itu.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59