Wednesday, 13 September 2006

TIADA PERUBAHAN DALAM PILIHANRAYA KAMPUS MALAH IANYA SEMAKIN KETAT


KUALA LUMPUR 13 SEPT : Pilihanraya kampus kali ini semakin tidak demokratik dengan adanya peraturan dan syarat bertanding dan berkempen yang semakin ketat, dakwa seorang pemimpin pelajar Universiti Malaya.

Beliau yang akan bertanding dalam pilihanraya berkenaan berkata, tempoh berkempen yang hanya selama dua hari sahaja adalah tidak munasabah.

Pilihanraya di semua Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) tahun ini diadakan serentak pada 21 September ini. Hari penamaan calonnya ialah pada 18 September.

Ini adalah tahun kedua pilihanraya IPTA diadakan secara serentak di seluruh negara. Pada tahun lalu kumpulan pelajara yang pro-pembangkang memboikot pilihanraya berkenaan kerana tidak puas hati dengan layanan yang diberikan oleh pihak universiti.

Ini menyebabkan semua 18 kampus awam di seluruh negara dimenangi oleh kumpulan pelajar pro-aspirasi atau pro-kerajaan.

Menurut pelajar UM itu lagi, bukan sahaja tempoh berkempen sangat singkat malah syarat-syarat untuk berkempen juga amat ketat hingga menyukarkan calon-calon yang bertanding.

Syarat ketat kempen

Pelajar UM dari kumpulan pro-pembangkang itu berkata, tempat dan tempoh berkempen yang sangat terhad yang ditetapkan oleh pihak Hal Ehwal pelajar (HEP) ini bertujuan mengekang calon-calon dari berkempen dengan bebas.

Menurutnya, antara syarat ketat yang dikenakan oleh bahagian HEP ialah para calon mesti mendapatkan kelulusan daripada Timbalan Naib Canselor (TNC), jawatankuasa pilihanraya kampus, bahagian keselamatan universiti dan pihak yang berkuasa terhadap premis berkenaan.

“Kelulusan itu pula mesti diperolehi enam jam sebelum kempen dimulakan. Ini adalah tidak munasabah kerana ia menyukarkan calon-caloon yang bertanding.”

“Bayangkan dalam tempoh dua hari ini sebahagian besarnya perlu dihabiskan untuk proses mendapatkan kelulusan berkempen. Sepatutnya sepanjang tempoh dua hari yang dibenarkan itu kami diberikan kebebasan bergerak” ujarnya.

Menurut bakal calon itu lagi, para pelajar juga dilarang menggedarkan risalah atau bahan kempen lain, selain gambar dan manifesto sendiri.

Di samping itu, mereka juga dikehendaki membiayai sendiri kos pilihanraya masing-masing yang dianggarkan mencapai RM800 bagi setiap calon.

Wang cagaran tinggi

“Kami perlu membayar wang cagaran antara RM5 hingga RM50, membeli borang pencalonan berharga RM30 dan membayar RM300 untuk membuat sebarang bantahan.

“Selain itu kos fotostat poster dan manifesto juga perlu ditanggung sendiri. Sebelum tahun 2004 semua kos membuat poster dan manifesto ditanggung oleh pihak HEP,” tambahnya.

Menurutnya, kos pilihanraya antara IPTA mungkin berbeza kerana ia ditetapkan oleh pihak HEP masing-masing.

“Bagaimana kami para pelajar mahu menampung semua kos-kos itu? Bayangkan kalau kami mencetak 20,000 poster pada harga antara 4 sen, berapa yang perlu dikeluarkan.

“Ini hanya politik pelajar, kami bertanding atas tiket individu, bukannya secara berkumpulan. Sepatutnya pentadbir universiti membiayai sebahagian daripada kos tersebut,” ujarnya.

Menurutnya lagi, kumpulan calon-calon yang tidak berpuas hati dengan penghakisan demokarasi di kampus akan menghantar memorandan kepada Suhakam hari ini.

Dari Malaysiakini

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59