Thursday, 28 September 2006

SUASANA MERIAH DAN BERLAINAN DI KELANTAN MACAMANA DENGAN NEGERI ISLAM HADHARI?


KOTA BHARU, 28 Sept - Suasana Ramadan di Kelantan berlainan berbanding negeri-negeri lain, benarkah demikian.?

Malah, Ramadan juga dijadikan bulan melancong ke negeri ini sejak lebih 10 tahun lalu. Ia dapat dibuktikan apabila khemah untuk bersolat Tarawih didirikan di tengah-tengah bandar bagi membolehkan orang ramai menunaikan solat sunat tersebut.

Ini tidak berlaku di negeri lain apabila suasana seperti dalam bulan-bulan yang lain. Kalau ada bezanya pun sekadar ujudkan pasar-pasar Ramadhan yang tumbuh bagai cendawan lepas hujan. Kadang-kadang di pasar-pasar Ramadhan inilah pula menjadi medan orang berbuka awal. Malah pengunjung ada yang terserempak dengan peniaga yang nampak anak bulan syawal lebih awal.

Ikuti nukilan Harakahdaily berkenaan suasana kelainan di Kelantan dalam Bulan Ramadhan yang mulia ini.

Pada awalnya pada 1991 khemah sementara itu didirikan berhampiran stesen bas SKMK, kemudian dipindah ke Dataran Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB - BRI) pada 1997. Sejak diwujudkan ia mendapat sambutan menggalakkan.

Bagaimanapun mulai tahun lalu dipindah pula ke perkarangan Stadium Sultan Mohammad Ke IV, ekoran pembinaan Kota Bharu Trade Centre di Dataran MPKB BRI. Selain itu, masjid-masjid dan madrasah di seluruh Kelantan seperti hari Jumaat kerana sentiasa penuh dengan kehadiran orang ramai.

Malah, setiap pentang bandar Kota Bharu menjadi begitu sendat apabila orang ramai bersesak-sesak membeli juadah berbuka puasa di bazar Ramadan yang diwujudkan termasuk di perkarangan stadium, Wakaf Che Yeh, Lorong Merican, Kubang Kerian dan banyak lagi.

Setiap petang bermula jam 3 Pasar Besar Siti Khadijah dan pasar-pasar utama lain juga penuh sesak dengan orang ramai. Suasana itu semakin terasa selepas kakitangan kerajaan negeri, persekutuan atau swasta pulang dari tempat kerja.

Antara jenis-jenis makanan yang sentiasa mendapat perhatian iaitu cendol, bubur, puteri mandi, akok, ayam percik, ikan bakar, kari ayam dan gulai daging kawah.

Kesesakan jalan raya juga turut berlaku di pinggir bandar termasuk di Kampung Sireh, Paloh, Kubang Kerian, Pengkalan Chepa, Kota Jembal dan Pintu Geng apabila orang ramai menyerbu gerai-gerai sementara yang diwujudkan di tepi-tepi jalan.

Misalnya ayam percik Kak Yah Mat Yaman juga menjadi tarikan utama di Jalan Pintu Geng.

Seorang kakitangan kerajaan Rohani Awang, 35 ketika ditemui di Pasar Cabang Tiga Pengkalan Chepa berkata, beliau tidak sempat memasak sendiri hidangan untuk keluarga.

"Walaupun keluar pejabat jam 3.45 petang kami tidak bererti terus keluar waktu itu, kalau nak masak sendiri, kena pergi pasar dulu, cari bahan-bahan lepas tu balik masak, kemudian anak-anak lagi.

"Tengok jam dah hampir jam 6 petang, bila nak masak, akhirnya saya ambil kesempatan untuk membeli yang sudah siap, kecuali hari minggu Jumaat dan Sabtu, baru saya masak sendiri," ujarnya.

Kesesatan jalan raya yang berlaku juga menyebabkan anggota penguatkuasa MPKB-BRI dan anggota polis terpaksa ditempatkan di tempat-tempat berkenaan.

Bagaimanapun sikap orang ramai yang suka meletakkan kenderaan sesuka hati menambahkan lagi kesesakan.

Sementara itu, sambutan orang ramai untuk menunaikan solat sunat Tarawih di khemah terbuka MPKB BRI lebih menggalakkan tahun ini berbanding tahun lalu.

Pengarah Pembangunan Islam MPKB-BRI, Ustaz Ropein Hassan berkata, ia dapat dibuktikan apabila tempat solat berkenaan hampir penuh sejak malam pertama, kedua dan ketiga.

"Berbanding pada tahun lepas hanya tiga saf sahaja, mungkin perkara itu berlaku disebabkan tahun lepas merupakan kali pertama kita berpindah tempat, jadi belum ada keserasian, namun Alhamdulillah tahun ini menggalakkan," ujarnya.

Beliau berkata, tarikan orang ramai kerana imam yang mengimamkan solat sunat Tarawih ialah pensyarah Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra, Ustaz Loqman Ibrahim Al-Hafiz.

Tambahnya, selain itu juga beberapa lagi imam hafiz turut dijemput mengimami solat sunat Tarawih. Tazkirah juga diadakan setiap malam.

"Saya harap orang ramai khususnya warga bandar MPKB-BRI menunaikan solat sunat Tarawih beramai-ramai bagi memuliakan bulan yang penuh keberkatan ini," katanya.

Solat sunat Tarawih mula diperkenalkan pada Ramadan tahun 1991 yang dipelopori bekas ahli Majlis, Ustaz Wan Hassan Wan Othman. Ketika itu ia diadakan di Jalan Pendek Kota Bharu sebelum dipindah ke Dataran MPKB pada 1997.

Ropein juga berkata, MPKB BRI juga membekalkan teks tazkirah kepada juruhebah di semua pasar raya untuk dibaca dari semasa ke semasa sebagai peringatan bersama.

"Bukan itu sahaja, mereka juga tidak dibenarkan menyiarkan lagu-lagu irama pop atau sebagainya yang boleh melalaikan selain lagu-lagu nasyid dan ayat-ayat suci al-Quran," ujarnya.

Kakitangan MPKB-BRI turut berpeluang mendengar tazkirah di Bilik Mesyuarat Bunga Raya setiap hari bermula jam 12.30 tangahari hingga 1.30 petang.

Selain itu warga bandar yang datang ke bandar Kota Bharu berpeluang menikmati juadah berbuka puasa dengan bekalan nasi, kuih muih dan minuman di khemah terbuka MPKB BRI dan Masjid Muhammadi.

Di khemah MPKB BRI setiap malam juga diadakan sumbangan kepada fakir miskin yang diadakan selepas selesai solat Tarawih. Kuiz minda juga diadakan pada setiap malam Jumaat.

Qiamulai diadakan pada 10 hari terakhir Ramadan, program Belia Jejak Lailatul Qadar diadakan Pada 27 Ramadan ini bermula jam 3 pagi hingga Subuh. Dan di tempat yang sama diadakan solat sunat Hari Raya Aidilfitri dan sumbangan duit raya kepada kanak-kanak.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59