Monday, 4 September 2006

SIAPA KATA PAS ANTI AGAMA LAIN


KUALA LUMPUR, 4 Sept - Tanggapan sesetengah pihak bahawa PAS anti agama lain sudah dijelaskan oleh pemimpin PAS sejak dahulu lagi. Namun masih ada suara-suara sumbang yang cuba memesongkan fakta sebenar.

Tetapi semua itu dapat ditangkis secara perlahan-lahan apabila pemimpin-pemimpin PAS tetap bersifat terbuka apabila berhadapan dengan isu sebegini.

Harakahdaily melaporkan bahawa Perbezaan kepercayaan pemimpin PAS dengan penganut agama lain tidak menghalang mereka untuk sama-sama mengucapkan takziah dan memberikan penghormatan terakhir buat pemimpin tertinggi agama Buddha semalam.

Naib Presiden PAS, Dato' Husam Musa dan Bendahari PAS, Dr Hatta Ramli merupakan antara tetamu yang hadir memberikan penghormatan kepada Ketua Tertinggi Sami Budhha Malaysia dan Singapura, Dr K Sri Dhammananda Nayake Maha Thera di Dewan Asoka, Kuil Buddha Maha Vihara,Kuala Lumpur.

Turut hadir dalam majlis berkenaan adalah Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Dato' Seri Ong Ka Ting; Perdana Menteri Sri Lanka, Ratnasiri Wickramanayake; Presiden Persatuan Sasana Abhiwurdhi Wardhana, Sarath W Surende dan Presiden Persatuan Buddha Malaysia, Sik Jit Heng.

Dr Hatta berkata tujuan beliau dan Husam datang ke majlis tersebut adalah untuk memberikan penghormatan terakhir terhadap kematian pemimpin masyarakat Buddha, Dr Dhammananda.

"Sebagai pemimpin masyarakat, sudah pastilah pengikut beliau sedih akan kematian beliau, jadi untuk menghormati peranan beliau kepada masyarakat Buddha di Malaysia ini, kami datang melawat.

"Difahamkan, Dato' Husam telah membawa perutusan khas daripada Yang Berhormat Menteri Besar (Kelantan). Kami diberi sambutan yang baik dan dibenarkan untuk berada di dalam majlis pengucapan terakhir daripada wakil-wakil i masyarakat Buddha," katanya.

Dhammananda meninggal dunia di Pusat Perubatan Subang Jaya pada jam 12.42 petang, 31 Ogos lalu ketika berusia 87 tahun. Beliau dilahirkan pada 18 Mac 1919 di selatan Sri Lanka dan datang ke Tanah Melayu pada 2 Januari 1952

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59