Wednesday, 20 September 2006

RAKYAT SEMAKIN TERHIMPIT


KUALA LUMPUR, 20 Sept - Satu demi satu harga barangan naik akibat kenaikan harga minyak dan tarif elektrik. Malah sebenarnya kenaikan ini telah berlaku sebaik sahaja pengumuman kerajaan menaikkan tarif elektrik dan minyak.

Cuma barangan kawalan sahaja yang memerlukan pengumuman dari kerajaan manakala barangan bukan kawalan dinaikkan harga sewenang-wenangnya oleh peniaga.

Hari ini rakyat terus menderita apabila harga ayam naik dengan mendadak iaitu 65 sen. Inilah hadiah Ramadhan yang dikurniakan oleh kerajaan Islam Hadhari.


Ketika beberapa hari sahaja lagi umat Islam akan menyambut ketibaan Ramadhan al-Mubarak, mereka dan seluruh rakyat negara ini dikeringkan lagi poket mereka apabila harga ayam diumumkan naik lagi.

Kali ini harga ayam daging seluruh negara naik sehingga 65 sen berkuatkuasa hari ini.

Persekutuan Persatuan Penternak Malaysia berkata dalam satu kenyataan bahawa kenaikan adalah disebabkan oleh faktor permintaan dan bekalan semasa.

Harga runcit ayam siang tanpa kaki, kepala, hati dan hempedal kini RM5.65 sekilo berbanding RM5 sebelum ini. Harga siling yang ditetapkan ialah RM6.70 sekilo.

Menurut kenyataan itu harga ayam siang berserta kaki, kepala, hati dan hempedal pula naik 60 sen kepada RM5.05 sen sekilo berbanding RM4.45 sebelum ini. Harga siling ialah RM6.

Harga runcit ayam hidup pula naik 50 sen menjadi RM4.20 sekilo berbanding harga siling RM5, harga pemborong ayam siang naik 60 sen menjadi RM4.45 (harga siling RM5.40), harga pemborong ayam hidup naik 50 sen menjadi RM3.70 (harga siling RM4.50) dan harga ladang naik 50 sen menjadi RM3.20 sen (harga siling RM4).

Menurut kenyataan itu lagi, biarpun mengalami kenaikan, harga ayam masih di bawah harga siling yang disyorkan oleh kerajaan

Sumber : Harakahdaily

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59