Tuesday, 12 September 2006

PENEROKA FELDA SEKALI LAGI 'DIJUAL' DENGAN HARGA RM350


Duit raya RM350 untuk peneroka Felda

BENTONG 12 Sept : Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan Felda akan membayar sumbangan Aidilfitri sebanyak RM350 kepada setiap peneroka.

Beliau berkata pembayaran itu akan dibuat pada bulan puasa nanti kepada 112,775 peneroka di seluruh negara membabitkan jumlah keseluruhan RM39.5 juta.

"Pembayaran itu meliputi 104,946 peneroka dari 278 rancangan yang diurus tadbir oleh Felda, 447 orang peserta Felda Chuping dan 7,382 peneroka yang menguruskan sendiri kebun mereka," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Felda Jaya Timur Mempaga, dekat sini, hari ini.

Katanya bayaran insentif itu adalah bagi menghargai penglibatan peneroka dalam pengeluaran komoditi sawit dan getah negara serta sebagai galakan untuk peneroka berusaha lebih gigih lagi di samping membantu perbelanjaan peneroka untuk menyambut Aidilfitri dan persekolahan anak mereka di tahun baru.

Apakah dengan wang RM350 ini peneroka akan sekali lagi 'dijual' sebagaimana peneroka dijual dengan pelbagai bentuk bayaran menjelang setiap kali pilihanraya umum atau kecil.

Apakah peneroka boleh memejamkan mata dengan segala bentuk penyelewengan dan kekejaman kerajaan terhadap mereka dan rakyat Malaysia keseluruhannya apabila kerajaan menaikkan harga minyak, tarif elektrik serta kenaikan harga barang. Tidak cukup dengan itu kerajaan juga hampir menghapuskan biasiswa terhadap pelajar di mana hanya sebahagian kecil sahaja pelajar yang mendapat nikmat tersebut.

Apakah dengan wang RM350 itu boleh menampung keperluan peneroka untuk menyambut bulan Ramadhan dan Hari Raya Aidil Fitri di saat barang keperluan melambung naik?

Apakah peneroka boleh memejamkan mata dengan kegagalan kerajaan mengawal dan membenteras gejala dadah yang sangat serius di rancangan Felda?

Apakah peneroka dapat memejamkan mata dengan kegagalan kerajaan menyediakan pekerjaan kepada anak-anak mereka yang mempunyai lulus dari IPTA atau IPTS.

Apakah peneroka dapat memejamkan mata dengan kegagalan kerajaan mengukuhkan kedudukan ekonomi orang melayu termasuk peneroka Felda?

Apakah peneroka dapat memejamkan mata seribu satu macam kegagalan Kerajaan Islam Hadhari dalam mentadbir negara?

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59