Wednesday, 6 September 2006

Nasib Melayu Pulau Pinang terbela akhirnya?


PULAU PINANG 6 SEPT : Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini mengarahkan Ketua Menteri Pulau Pinang Tan Sri Dr Koh Tsu Koon untuk mengadakan perbincangan segera dengan semua pihak bagi menyelesaikan masalah-masalah yang timbul dalam memajukan orang Melayu di negeri itu.

Apakah dengan arahan di atas nasib orang melayu Pulau Pinang terbela? Persoalan ini sebenarnya sudah lama terjawab kerana orang melayu Pulau Pinang sudah sekian lama terpinggir dari arus ekonomi Pulau Pinang. Kalau dari segi politik Umno sudah lama menggadaikan maruah orang melayu kerana menyerahkan jawatan Ketua Menteri kepada Gerakan sedangkan Umno mempunyai kerusi DUN paling banyak dikalangan komponen BN di negeri itu.

Selagi jawatan penting ini tidak dipegang oleh orang melayu selagi itulah kepentingan orang melayu akan terabai. Kalaupun ianya dipegang oleh orang melayu, belum tentu ianya dapat mengembalikan hak orang melayu di sana kerana Umno sendiripun menggadaikan kedaulatan orang melayu.

Lihat sahaja di negeri-negeri lain yang MB dan KM mereka adalah orang melayu, orang melayupun kian lama kian terpingir. Sekarang ini hanya tinggal Kelantan yang masih berjaya mempertahankan ketuanan melayu dari segi pemilikan tanah, peratus penyertaan orang melayu dalam kegiatan ekonomi dan sebagainya.

Perdana Menteri dalam laporan media hari ini berkata perbincangan itu haruslah diadakan segera supaya ia tidak berlarutan dan tidak ada pihak yang merasa dipinggirkan dalam pembangunan di negeri itu.

Pada masa yang sama, semua agensi yang berkaitan dengan penglibatan Bumiputera dalam kegiatan ekonomi di Pulau Pinang perlu membuat pembaharuan dan dirombak semula supaya lebih berdaya maju dan benar-benar dapat membantu Bumiputera, katanya ketika merasmikan Bangunan Umno Bahagian Tanjong di sini.

Abdullah turut mengumumkan peruntukan RM2 juta kepada Unit Penyertaan dan Penyelarasan Bumiputera Pulau Pinang bagi membantu merangka program pendidikan untuk meningkatkan modal insan Bumiputera di negeri itu.

Katanya masalah yang melibatkan orang Melayu Pulau Pinang itu penting untuk diberi perhatian oleh semua negeri kerana apabila pembangunan sesebuah negeri hendak dirancang, kerajaan harus memastikan tidak ada mana-mana masyarakat yang rasa terbiar atau tertinggal

Perdana Menteri berkata beliau telah mengeluarkan arahan agar kawasan Balik Pulau yang banyak didiami orang Melayu dan dianggap masih ketinggalan berbanding kawasan lain, diberi perhatian sebagai kawasan pembangunan baru.

"Kalau tidak, kawasan Balik Pulau akan terbiar,"' katanya.

Abdullah berkata beliau yakin penduduk Balik Pulau akan menikmati pembangunan hasil daripada pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang.

Pada sidang akhbarnya pula, beliau melahirkan rasa kesal terhadap tindakan beberapa anggota Pemuda Umno di sini yang menaikkan pemidang atau banner untuk melahirkan rasa tidak puas hati terhadap kepimpinan Koh.

Abdullah berkata tindakan seumpama itu tidak akan membantu, malah akan mengeruhkan lagi keadaan, kerana isu-isu seperti itu sepatutnya dibincangkan menerusi saluran yang betul.

Beberapa anggota Pemuda Umno menyambut kehadiran Abdullah dengan menaikkan beberapa pemidang yang antaranya tertulis perkataan "Koh Tsu Koon tidak ikhlas", "Kami diusir secara diam" dan "Kerajaan negeri harus bekukan polisi perumahan", pada majlis itu yang turut dihadiri oleh Koh.

Abdullah berkata perkara itu tidak harus berlaku memandangkan Koh hadir sebagai tetamu.

"Tak payahlah main politik banner. Kadang-kadang kalau orang terlalu marah, jadilah begitu tetapi kita selesaikan dengan berbincang dan gunakan saluran yang betul," katanya.

Perdana Menteri berkata masalah orang Melayu di Pulau Pinang akan dibincang berdasarkan kepada fakta-fakta yang dikemukakan dalam mesyuarat Badan Perhubungan Umno negeri, yang dipengerusikannya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Anonymous said...

The story is about a very small (wow gold)because the (wow gold)reasons for the (wow gold) expulsion Chushi doors have been forced to(wow power leveling) living on the United Kingdom, (wow power leveling)in abroad alone the people(wow power leveling) struggling for survival. A naturally do not (wow power leveling) agree with the ethical person. A war many of the cracks in the middle of the(wow gold) pursuit of hard power of (World of Warcraft gold) extreme people. A look at(wow power leveling) the friendship will be more important than the lives of people. The best of life, the best of the best stories or Long Road. Like Xiuzhen's friends must-see (Rolex)category.

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59