Tuesday, 5 September 2006

NAMA TUN MAHATHIR KENA BOO DI PARLIMEN


KUALA LUMPUR 5 SEPT: Apabila telah hilang kuasa maka hilang semua keistimewaan dan penghormatan orang ramai. Kalau dulu dia disanjung, dipuja, dipuji dan ditatang bagai minyak yang penuh kini semuanya hanya tinggal kenangan. Inilah nasib yang menimpa Tun Mahathir.

Malah ada suara-suara yang menggelarkannya iblis, orang tua nyanyuk dan sebagainya. Hari ini dalam sidang parlimen nama beliau tanpa segan-silu di'boo' oleh ahli parlimen kerajaan.

Semuanya bermula apabila Dato' Kamaruddin Jaffar Ahli Parlimen PAS Tumpat (Gambar) yang mencadangkan di Dewan Rakyat supaya ditukarkan nama Lapanganterbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) kepada Lapanganterbang Antarabangsa Tun Dr Mahathir Mohamad. Lantas cadangan ini diejek oleh ahli parlimen lain terutamanya para penyokong kerajaan.

Wakil PAS tersebut yang bertanyakan soalan tambahan berkata, nama KLIA tidak sesuai kerana ia tidak terletak di Kuala Lumpur tetapi di Sepang.

"Di negara lain Lapanganterbang dinamakan sempen nama pemimpin besar mereka atau mengikut nama lokasi berkenaan. Saya cadangkan nama KLIA ditukar kepada nama bekas Perdana Menteri yang banyak berjasa membangunkan negara ini,"katanya dengan jelas merujuk kepada Dr Mahathir.

Sebaik sahaja Kamarudin membuat cadangannya kedengaran bunyi ejekan dan "boo" oleh ahli-ahli parlimen Barisan Nasional manakala wakil-wakil pembangkang lain kelihatan tersenyum dan ketawa.

“Saya rasa ia bukan satu cadangan yang ikhlas," Badruddin bin Amiruddin (BN-Jerai) pula mencelah.

Setiausaha Parlimen Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk S Subramaniam yang mengulas cadangan Kamaruddin itu pula berkata, terpulang kepada Kementerian Pengangkutan untuk menimbangkan syor tersebut kerana KLIA terletak di bawah bidang kuasa kementerian berkenaan.

KINI BARU KAU SEDAR

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59