Wednesday, 6 September 2006

MELAYU SUDAH TIDAK APA-APA LAGI


KUALA LUMPUR 6 Sept. – Walaupun orang melayu mempunyai hak keistimewaannya di dalam negara ini, tetapi sebenarnya kedaulatan orang melayu sudah lama berkubur.

Keistimewaan raja-raja melayu telah dilucutkan oleh kerajaan BN pimpinan Dr Mahathir pada tahun 90-an dahulu. Bahasa Melayu sudah kian layu apabila ianya kian terpinggir dengan pengajaran subjek Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris. Ekonomi orang melayu masih jauh ketinggalan di belakang malah DEB yang mensasarkan 20 % ekuiti bumiputera dalam ekonomi negara juga hanya tinggi 'mimpin di siang hari'. Kuasa politik orang melayu juga kian luntur apabila hanya bilangan kerusi parlimen orang melayu hanya tinggal kurang dari 54.34 % sahaja disebabkan dasar SPR yang menjadi kuda kayu kerajaan tidak menambahkan kerusi melayu dalam persempadanan semula kawasan pilihanraya. Pemilikan tanah bumiputera juga kian terhakis kerana dasar pembangunan kerajaan yang tidak mengambil kira kepentingan orang melayu.

Dalam isu pendidikan, biasiswa kepada orang melayu telah lama berkubur. Hanya segelintir kecil sahaja yang mungkin memperolehi keistimewaan ini.

Banyak lagi kepentingan orang melayu yang dilacurkan oleh Umno/BN yang tidak cukup masa untuk ditulis. Semua ini adalah gara-gara orang melayu yang tersilap pilih kerajaan.

Dalam media hari ini Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, kerajaan akan terus mengekalkan kedudukan istimewa kaum Melayu dan bumiputera lain sejajar dengan kontrak sosial yang telah dipersetujui sejak merdeka.

Menurut Perdana Menteri, peruntukan bagi kedudukan istimewa orang Melayu dan bumiputera lain terkandung dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Kata beliau, kedudukan istimewa itu termasuk dari segi jawatan dalam perkhidmatan awam, pemberian biasiswa, bantuan pendidikan dan bantuan dalam bidang perniagaan serta perdagangan.

‘‘Namun begitu, dasar yang diperuntukkan oleh Perkara 153 perlu dilaksanakan mengikut undang-undang tanpa menganiaya, menidakkan atau mengabaikan mana-mana kaum lain,” kata Abdullah.

Perdana Menteri berkata demikian dalam jawapan bertulis pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini bagi menjawab soalan Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor).

Tetapi hakikat sebenarnya keistimewaan orang melayu telah lama berkubur.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59