Saturday, 23 September 2006

MAHATHIR LANCARKAN SERANGAN BARU KEPADA IMAM AL HADHARI


KUALA TERENGGANU 23 SEPT : Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad telah membuat dakwaan terbaru terhadap menantu Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Islam Hadhari yang diperkenalkan oleh kerajaan sekarang.

Bercakap dalam satu majlis di Terengganu semalam, beliau mendakwa Perdana Menteri telah membiarkan menantunya, Khairy Jamaluddin dan rakannya seorang ahli perniagaan, Patrick Lim ‘memerintah’ Terengganu.

Dr Mahathir turut dipetik oleh Akhbar Straits Times Singapura sebagai membahasakan Patrick Lim sebagai Patrick Badawi.

Ini merupakan ucapan awam pertama Dr Mahathir selepas kalah dalam pemilihan menjadi perwakilan Umno Kubang Pasu 9 September lalu, yang didakwanya dicemari oleh politik wang dan taktik kotor.

Islam Hadhari

Dr Mahathir turut menyentuh tentang konsep Islam Hadhari yang diilhamkan oleh Abdullah selepas mengambil alih pentadbiran negara pada 2003.

Menurut bekas Perdana Menter itu, tidak perlu ditambah pelbagai interpretasi terhadap agama tersebut.

Islam Hadhari diperkenalkan oleh Adullah untuk mempromosikan Islam sederhana yang memfokuskan kepada pembangunan.

Pertikaian antara Dr Mahathir dan penggantinya itu tercetus selepas beberapa projek yang dilaksanakan sewaktu pentadbirannya, telah dibatalkan, termasuk keputusan kerajaan Abdullah membatalkan projek pembinaan jambatan bengkok.

Antara lain, Dr Mahathir menuduh Abdullah berbohong dan gagal untuk melindungi kedaulatan negara.

Beliau juga menuduh Khairy – yang kini merupakan Naib Ketua Pemuda Umno – mempengaruhi keputusan yang dibuat oleh Perdana Menteri.

Umno masih relevan

Sementara itu, Dr Mahathir berkata Umno masih merupakan sebuah parti politik yang relevan bagi orang Melayu dan harus dipertahankan kerana ia penting untuk orang Melayu dan negara ini.

Bercakap di majlis yang sama, beliau berkata Umno umpama sebuah jambatan dan jambatan itu tidak harus dibakar selepas “selepas kita sampai ke sebarang sana kerana kita mungkin memerlukannya untuk perjalanan balik”.

Mengenai tindakan biadap sesetengah pemimpin Umno terhadapnya, Dr Mahathir berkata sikap seumpama itu tidak mencerminkan perilaku yang baik orang Melayu yang terkenal dengan budi bahasanya.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, beliau meminta Timbalan Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Zahid Hamidi menunjukkan bukti bahawa beliau telah memburuk-burukkan kerajaan di luar negara.

Dr Mahathir menafikan yang beliau telah berbuat demikian sewaktu lawatannya baru-baru ini ke Pakistan, Kazakhstan, Abu Dhabi dan Iran.

Bekas Perdana Menteri berkata, jika Zahid berani, beliau diminta menyiarkan semula semua ucapannya dalam akhbar New Straits Times dan tunjukkan di mana beliau telah memburuk-burukkan negara.

Dari Malaysiakini

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59