Thursday, 7 September 2006

LAPORAN AUDIT NEGARA DI PERTIKAI


ALOR STAR 6 SEPT : Kerajaan Kedah keliru dengan laporan audit negara yang menyebut negeri ini hanya membelanjakan sebanyak 32 peratus daripada peruntukan pembangunan Rancangan Malaysia Kelapan (RMK8).

Menteri Besar, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata laporan itu berbeza dengan laporan Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri yang menyebut negeri itu telah membelanjakan sebanyak 80 peratus dari peruntukan itu.

Menurutnya, kerajaan negeri akan mendapatkan laporan penuh Ketua Audit Negara 2005 untuk diteliti.

"Saya tidak pertikai laporan Ketua Audit Negara, cuma saya perlu mendapatkan laporan penuh. Kalau betul laporan itu, kita mengaku saja, buat apa kita hendak malu," katanya kepada para pemberita ketika diminta mengulas laporan Ketua Audit Negara 2005 hari ini.

Laporan itu antara lain menyebut bahawa Kedah membelanjakan sebanyak RM1.1 bilion berbanding peruntukan sebanyak RM3.6 bilion yang diluluskan kepada sembilan jabatan di negeri ini.

Nampaknya kerajaan Islam Hadhari cuba nak berselindung dari fakta sebenar. Laporan Jabatan Audit Negara iaitu suatu agensi kerajaan sendiri hendak dipertikaikan. Apatah lagi kalau fakta itu datang dari pembangkang sudah pasti ia ditolak mentah-mentah. Bukannya mereka hendak bermuhasabah dan memperbetulkan segala kesilapan malah mereka menempelak dan mempertikaikan kebenarannya laporan audit tersebut.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59