Thursday, 14 September 2006

KU LI JAUH LEBIH CERDIK DARI PEMIMPIN Umno LAIN


Benarkan Dr M bercakap: Ku Li

KUALA LUMPUR 14 Sept : Pandangan dan idea Ku Li jauh lebih rasional dan cerdik dari pemimpin Islam Hadhari lain termasuk Imam Al Hadhari, Abdullah Badawi.

Sebuah akhbar internet melaporkan semalam bahawa Tengku Razaleigh Hamzah terkejut dengan kekalahan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam usahanya untuk menjadi perwakilan dari Bahagian Umno Kubang Pasu ke perhimpunan agung November depan.


Ahli politik veteran itu menyifatkan kekalahan Dr Mahathir sebagai sesuatu yang memeranjatkan kerana ia pemilihan itu sepatutnya "satu kemenangan mudah" bagi bekas Perdana Menteri itu.

Tengku Razaleigh percaya ada kuasa lain yang menyebabkan kekalahan Dr Mahathir -- kuasa yang tidak mahu beliau menjadi perwakilan pada perhimpunan agung kelak.

"Mesti ada pihak yang cuba menghalang beliau daripada dipilih kerana saya tidak fikir orang Melayu tidak tahu berterima kasih.

"Dr Mahathir hanya ingin menjadi ahli perwakilan dan beliau tidak ada apa-apa kepentingan untuk menjadi perdana menteri atau timbalan perdana menteri.

"Saya sungguh terkejut kerana ia sepatutnya sesuatu yang mudah bagi beliau. Beliau bukan hanya seorang pemimpin, tetapi seorang pemimpin yang unggul," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen semalam.

Katanya sukar untuk percaya bahawa Dr Mahathir yang telah banyak menaikkan nama negara akan dilayan demikian rupa oleh perwakilan dari bahagian yang dipimpinnya berpuluh tahun.

"Dalam keadaan sekarang, memanglah Dr Mahathir akan kalah kerana saya kira pihak yang tidak mahu beliau dipilih memang bersungguh-sungguh tidak mahu beliau menang," katanya.

Tengku Razaleigh yang pernah satu masa bersengketa dengan Dr Mahathir berkata beliau tidak faham mengapa banyak pihak bimbang sekiranya Dr Mahathir di pilih menjadi perwakilan.

"Saya tidak nampak bagaimana Dr Mahathir boleh menjejaskan kestabilan Umno? Mengapa kita mesti takut dengan beliau?" soal Tengku Razaleigh.

Beliau juga mencadangkan supaya perhimpunan agung khas diadakan bagi memberi platform kepada Dr Mahathir untuk berinteraksi dengan ahli parti.

"Saya tidak fikir ahli dan pemimpin Umno perlu bimbang. Jika Dr Mahathir mahu bercakap, biarkan dia bercakap. Kita boleh bangkang dia kalau apa yang dikatakannya itu tidak boleh diterima.

"Kalau dia salah anggap, kita perbetulkan. Kalau dia cakap betul, kita kena betulkan diri kita," katanya.

Sumber : Malaysiakini

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59