Thursday, 14 September 2006

KU LI BERGANDING DENGAN MAHATHIR TENTANG PAK LAH?Ku Li: Amalan kroni masih berleluasa di bawah pentadbiran Pak Lah

Sejak-sejak akhir ini Ku Li seringkali mengeluarkan kenyataan mengkritik Imam Al Hadhari. Beliau juga sentiasa memenuhi permintaan pengajur program seperti seminar, konvesnyen, ceramah dan sebagainya walaupun penganjurnya adalah pembangkang.

Sikap terbuka Ku Li sejak kebelakangan ini menunjukkan bahawa beliau tidak bersetuju dengan kepimpinan Imam Al Hadhari yang dilihat terlalu lemah, tidak demokratik dan gagal mendaulatkan bangsa melayu. Malah Ku Li juga mengkritik kepimpinan Imam Al Badawi yang juga gagal menangani isu murtad. Ku Li juga hadir dalam perjumpaan yang dianjurkan oleh NGO Islam di Masjid Jalan Duta tempohari.

Apakah Ku Li akan bergandingan dengan Tun Mahathir menentang Imam Al Hadhari?

Hari ini media melaporkan bahawa Ku Li dengan tegas mengatakan bahawa amalan kroni masih berleluasa di bawah pentadbiran Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meskipun ada cakap-cakap mengenai peningkatan keterbukaan dan ketelusan.

Ahli Parlimen Gua Musang itu memberitahu Dewan Rakyat semalam, kontrak dan projek kerajaan masih diberikan berdasarkan kepada hubungan rapat dengan mereka yang berkuasa dan bukannya kerana merit atau kebolehan sebenar.

Razaleigh berkata, pada suatu masa dahulu, mereka yang menjual projek kepada orang lain dikecam tetapi sekarang ianya sudah berkurangan kerana ‘wujudnya golongan yang sama dalam bentuk baru’.

Beliau percaya persepsi ini boleh dihapuskan jika pemimpin kerajaan lebih tegas, berani dan mempunyai keazaman politik yang kuat.

Razaleigh menegaskan, tindakan bukan sahaja diambil terhadap mereka di bawah tetapi juga terhadap mereka yang di atas.

Di mana rancangannya?

Mengenai ekonomi pula, bekas Menteri Kewangan itu berkata pendukung industri tempatan, yang berdepan dengan cabaran globalisasi dan persaingan hebat dari negara-negara jiran, tertanya-tanya mana rancangan kerajaan dan mengapa ekonomi masih lembab.

Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9), katanya, bukan saja dikritik kerana dianggap tidak menarik, tetapi selepas satu tahun berlalu, rakyat tertanya-tanya mana projek-projek besar yang telah dimulakan.

Katanya, masyarakat perniagaan telah menyuarakan kebimbangan mereka terhadap kemungkinan akan ketinggalan kepada negara-negara seperti Cina, India dan Vietnam yang mempunyai kos pengeluaran yang rendah atau malah kepada negara maju seperti Singapura dan Taiwan.

“Mereka kata kita tidak mempunyai kelebihan persaingan untuk bersaing dengan (negara-negara tersebut) dalam jangka panjang,” tambahnya.

Mengenai kenaikan harga minyak dunia, Tengku Razaleigh berkata, ia mungkin tidak menjejaskan Malaysia sebagai negara pengeksport petrolum dan ia akan menguntungkan syarikat minyak negara, Petronas.

Menurutnya, kenaikan harga minyak juga, secara tidak langsung, akan menguntungkan industri getah dan kelapa sawit.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan kerajaan supaya jangan leka dengan trend dunia sekarang dan perlu bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan.

Oleh itu, katanya, langkah kerajaan menggalakkan Petronas supaya mencari simpanan minyak patut dipuji.

‘Dedahkan pendapatan Petronas’

Dalam hubungan itu, Tengku Razaleigh berkata, rakyat juga ingin tahu mengenai pendapatan yang diperolehi oleh Petronas.

Beliau juga melahirkan kebimbangannya mengenai beberapa insiden di Sudan dan Chad yang membabitkan Petronas dan menegaskan, ia memerlukan penjelasan.

“Setakat manakah selamatnya pelaburan kita di Burma atau Iran sekiranya ianya membabitkan tekanan antarabangsa dan faktor politik,” soalnya.

Razaleigh juga mencadangkan supaya Malaysia menjadi hub bagi industri petroleum dan gas di rantau ini.
Beliau percaya, melalui satu rancangan strategik kebangsaan, ia bukan sahaja dapat meningkatkan kedudukan Malaysia sebagai pengeluar minyak dan gas terbesar di rantau ini, tetapi juga lokasinya yang strategik di antara Selat Melaka dan Laut Chia Selatan menjadi satu kelebihan.

Dalam perkembangan lain, Timbalan Meneri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Suliman berkata, kerajaan akan terus memastikan kepentingan strategik syarikat tempatan tidak jatuh ke tangan orang asing.

Beliau menegaskan demikian ketika menjawab soalan Datuk Kamaruddin Jaffar (PAS-Tumpat) sewaktu sesi soal jawab semalam.

Ahli Parlimen PAS itu bertanya sama ada kerajaan sedar orang asing, terutama dari Singapura, membeli syarikat tempatan dalam bidang pengangkutan, telekomunikasi, pembankan dan kejuruteraan sejak dua tahun lalu.

Sambil mengambil syarikat perkhidmatan jagaan kesihatan, Pantai Holdings Bhd sebagai contohnya, beliau berkata, syarikat pelaburan kerajaan, Khazanah Nasional Bhd mesti memastikan kepentingan negara dilindungi.

Sumber : Malaysiakini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59