Wednesday, 6 September 2006

KINI BARU KAU SEDAR - BAHAGIAN 3


ALOR SETAR 6 SEPT : Kini baru Tun sedar bahawa musuh politik yang di berasal dari spesies Umno yang dididik oleh Tun sendiri akan menggunakan segenap kekuatan termasuk yang berlawanan dengan demokrasi, undang-undang, etika dan wang ringgit bagi mengalahkan musuh mereka.

Kini tiba giliran Tun menerima tempias dari didikan dan asuhan Tun dulu. Kalau dulu pembangkang menerima pelbagai tekanan dan kekangan dari spesis ini sekarang tibalah masa menerimanya pula.

Media melaporkan hari ini bahawa kempen pemilihan perwakilan ke perhimpunan agung Umno di bahagian Kubang Pasu, Kedah semakin sengit dengan pihak tertentu menggunakan pelbagai taktik untuk memastikan bekas Presiden Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak terpilih.

Dengan hari pemilihan tinggal tiga hari sahaja lagi, kedua-dua pihak yang pro dan anti-Dr Mahathir meningkatkan usaha masing-masing bagi meraih undi daripada 408 orang perwakilan.

Jentera kempen bekas Perdana Menteri itu diketuai oleh anaknya, Datuk Mukhriz. Anak keempat Dr Mahathir itu turut bertanding mempertahankan jawatannya sebagai ahli jawatankuasa bahagian dan bertanding merebut salah satu daripada tujuh kerusi perwakilan.

Setiap bahagian menghantar 13 perwakilan ke perhimpunan agung - enam terdiri daripada ketua, timbalan dan naib ketua bahagian, ketua Pemuda, Wanita dan Puteri Umno. Manakala tujuh lagi dipilih sewaktu mesyuarat perwakilan bahagian.

Menurut sumber, Mukhriz yang jug ahli jawatankuasa bahagian berkenaan tiba di Kubang Pasu hari ini untuk berkempen bagi dirinya dan ayahnya.

Dr Mahathir pula dikatakan akan kembali ke Kubang Pasu pada pagi Sabtu ini - hari berlangsung mesyuarat bahagian dan pemilihan para perwakilan ke perhimpunan agung Umno.

Mukhriz yang juga Exco Pemuda Umno dikatakan mempunyai jadual ketat hari ini hingga Jumaat ini untuk mengunjungi ketua-ketua cawangan untuk meraih undi dan menyampaikan “salam" ayahnya kepada ahli Umno Kubang Pasu.

Mengikut senarai jumlah pencalonan yang bertanding sebagai perwakilan, Mukhriz berada di tempat kedua dengan mendapat lebih 50 pencalonan cawangan.

Setiausaha Umno bahagian berkenaan, Shamsuddin Ahmad menduduki senarai teratas dengan lebih 70 pencalonan. Seramai 17 orang akan bertanding merebut kerusi perwakilan tersebut. Dr Mahathir mendapat 16 pencalonan.

Kumpulan anti-Dr Mahathir dikatakan telah memulakan kempen mereka sejak dua minggu lalu. Kumpulan ini dikatakan menggunakan tokoh dari dalam dan luar Kubang Pasu untuk melobi ahli supaya jangan memilih bekas Perdana Menteri itu.

Mereka dikatakan “mengumpan” ahli jawatankuasa cawangan yang akan mengundi di pemilihan itu dengan alasan “jangan pilih Dr Mahathir bagi menjaga maruah beliau sebagai bekas Presiden parti kerana sebagai seorang pemimpin besar, Dr Mahathir tidak wajar merendah diri sebagai perwakilan bahagian.”

Sementara itu satu sumber lain mendakwa, kumpulan anti-Dr Mahathir turut mendapat bantuan daripada beberapa jentera kerajaan, terutamanya Biro Tata Negara (BTN).

Guna taktik kotor

Sumber yang mendakwa rapat dengan barisan kepimpinan Umno Kubang Pasu itu memberitahu, beberapa pemimpin Umno cawangan yang dikenalpasti menyokong Dr Mahathir telah dipanggil oleh orang tertentu dan dinasihatkan supaya “jangan aktif dalam pemilihan kali ini “.

Bagaimanapun semalam Ketua Umno Kubang Pasu, Datuk Johari Baharum menafikan adanya campurtangan luar dan arahan dari pucuk pimpinan untuk menghalang Dr Mahathir bertanding atau terpilih sebagai perwakilan.

Beliau juga menegaskan, Setiausaha Agung Umno, Datuk Razdi Sheikh Ahmad (foto kanan) tidak pernah turun berkempen ke Kubang Pasu tetapi sekadar “singgah” dalam perjalannya pulang ke kampungnya di Perlis.

Satu sumber lain pula berkata, pelajar institusi pengajian tinggi dan anggota Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) turut digunakan dalam kempen dari rumah ke rumah.

“Penggunaan jentera kerajaan biasanya berlaku dalam pilihanraya umum sahaja tapi kali ini sampai ke pemilihan di bahagian Umno. Ini adalah suatu yang tidak adil dan amat memalukan,” kata ketua cawangan dari zon Jitra itu.

Menurutnya lagi, tindakan seorang tokoh Umno menghantar pelajar IPTA dan GPMS ke kancah politik Kubang Pasu ini juga tidak wajar kerana para pelajar dilarang terbabit dalam politik kepartian.

Sumber itu juga mendakwa, kumpulan anti - Mahathir turut menjalankan kempen yang menyalahi peraturan dengan membawa anggota di cawangan “makan ikan bakar di Kuala Kedah”.

Mesyuarat Umno Kubang Pasu pada 9 September ini akan dihadiri oleh 408 orang perwakilan daripada 143 cawangan di bahagian tersebut.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59