Thursday, 14 September 2006

KERAJAAN PAK LAH LEMAH SERBA SERBI


Gula kasar masih tiada -- Pengguna terpaksa beli gula halus sehingga RM2.80 sekilogram

KUALA LUMPUR 14 Sept. – Kerajaan Islam Hadhari pimpinan Pak Lah dilihat lemah serba serbi. Bukan sahaja masalah besar seperti isu murtad, isu kedaulatan melayu, isu bahasa malah isu kecil seperti isu kekurangan gula juga gagal ditangani sejak berbulan-bulan lalu.

Media hari ini melaporkan bahawa masalah kekurangan bekalan gula sejak beberapa bulan ini belum berakhir apabila gula kasar masih sukar diperoleh di beberapa negeri walaupun gula halus sudah dijadikan barang kawalan berkuat kuasa hari ini.

Kesukaran memperoleh bekalan gula kasar itu menyebabkan para pengguna terpaksa membeli gula halus pada harga sehingga RM2.80 sekilogram iaitu tidak mematuhi harga siling yang ditetapkan.

Tinjauan Utusan Malaysia di ibu negara, Negeri Sembilan, Perak dan Sabah mendapati hampir kesemua pasar raya dan kedai runcit tidak mempunyai bekalan gula secukupnya.

Semalam Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna mengumumkan gula halus termasuk dalam senarai barangan kawalan dengan harga RM1.55 sekilogram bagi Semenanjung Malaysia dan RM1.65 di Sabah dan Sarawak.

Menterinya, Datuk Mohd. Shafie Apdal berkata, keputusan itu berikutan kecenderungan pengilang mengeluarkan lebih banyak gula halus kerana harganya tidak dikawal, menyebabkan bekalan gula kasar berkurangan di pasaran.

Di KUALA LUMPUR, gula kasar di dua buah pasar raya terkemuka di sekitar Cheras dikatakan kehabisan bekalan dan hanya gula halus tersusun di rak.

Menurut seorang pekerja di pasar raya tersebut, harga gula halus di pasar raya itu diturunkan daripada RM1.80 kepada RM1.55 sekilogram bermula hari ini.

Namun, sebuah pasar raya berdekatan pula menampakkan keadaan yang lebih serius apabila semua stok gula kasar dan gula halusnya telah habis dijual.

Kehabisan bekalan itu dikatakan berpunca daripada langkah pasar raya tersebut menjual gula pada harga lebih rendah berbanding harga siling iaitu RM1.35 sekilogram bagi gula kasar dan RM1.45 sekilogram bagi gula halus.

Di kebanyakan kedai runcit di sekitar Cheras, Ampang dan Bandar Tasik Permaisuri pula masih menetapkan harga RM2 sekilogram untuk gula halus dengan alasan ia adalah stok lama dan perlu dijual mengikut harga lama bagi mengelak berlakunya kerugian.

Sementara itu, krisis gula di NEGERI SEMBILAN juga masih berlarutan dengan kebanyakan pasar raya kehabisan bekalan malah ada yang terputus bekalan sejak seminggu lepas.

Beberapa pengguna yang ditemui turut menggesa kerajaan agar mengambil tindakan lebih tegas bagi membendung aktiviti menyorok gula kerana masih terdapat perbezaan harga antara gula kasar dan gula halus.

Seorang pesara guru, Faridah Hashim, 59, berkata, masalah bekalan gula tidak akan selesai sekiranya masih ada perbezaan harga di antara gula halus dan kasar kerana pengilang tetap cenderung untuk mengeluarkan gula halus yang lebih tinggi harganya.

Bagaimanapun, berdasarkan tinjauan yang dilakukan, harga gula halus di sebuah pasar raya terkenal dan beberapa kedai runcit telah diturunkan mengikut harga yang ditetapkan oleh kerajaan.

Perkara sebaliknya berlaku di PERAK dengan kebanyakan pasar raya dan kedai runcit di sekitar bandar raya Ipoh didapati tidak menjual gula halus pada harga RM1.55 sekilogram seperti yang ditetapkan oleh kerajaan.

Malah harga gula halus di negeri berkenaan jauh lebih mahal berbanding negeri lain iaitu RM2.80 sekilogram sementara penjualan gula kasar dihadkan kepada dua kilogram bagi setiap pengguna.

Di SABAH, masalah bekalan gula paling dirasai bagi penduduk pedalaman yang terpaksa menghadapi kekurangan stok serta harga yang tinggi.

Penduduk pedalaman di Sabah terpaksa berhadapan dengan harga gula kasar yang lebih tinggi dan berbeza-beza mengikut lokasi, atas alasan kos pengangkutan.

Presiden Persatuan Pengguna Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan (Cash), Datuk Patrick Sindu berkata, terdapat daerah atau kawasan pedalaman seperti Tenom, kira-kira 176 kilometer dari Kota Kinabalu yang menjual gula kasar pada harga RM3 sekilogram.

Sehubungan itu katanya, langkah pengawalan lebih tegas perlu dilakukan bagi mengelak pengguna tertindas.

Timbalan Menteri Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk S. Veerasingam berkata, kementerian tidak bercadang untuk menyeragamkan harga kedua-dua bahan itu.

‘‘Jika penyeragaman harga dibuat, ia akan menyebabkan harga untuk gula kasar dinaikkan,’’ katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59