Wednesday, 6 September 2006

KERAJAAN ISLAM HADHARI MASIH DEGIL TIDAK MAHU LAKSANAKAN UNDANG-UNDANG ISLAM WALAU INDEKS JENAYAH MELAMBUNG


KUALA LUMPUR 6 SEPT : Walaupun Indeks Jenayah Negara telah meningkat 11 peratus dalam tujuh bulan pertama tahun ini kepada 130,457 kes berbanding 117,200 kes dalam tempoh yang sama tahun lepas, tetapi kerajaan Islam Hadhari masih degil dan tidak mahu kembali kepada Islam.

Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata kadar jenayah di semua negeri telah meningkat dengan Selangor mencatatkan 32,921 kes, Johor (19,004), Kuala Lumpur (15,420) dan Pulau Pinang (11,902).

Dalam jawapan bertulis kepada Chong Eng (DAP-Bukit Mertajam) di Dewan Rakyat hari ini, beliau juga berkata kebanyakan kes rogol telah dikenal pasti berpunca daripada masalah sosial yang kian berleluasa di kalangan remaja.

"Pergaulan bebas dan kegiatan luar batasan terutamanya di pusat-pusat hiburan telah menyumbang kepada perlakuan tidak terbatas di kalangan remaja dan menjurus kepada kejadian rogol.

"Di antara faktor penyumbang yang lain termasuklah pengaruh filem lucah, penyalahgunaan dadah, cara pemakaian mangsa dan terpengaruh dengan kata-kata teman lelaki," kata Abdullah.

Kerajaan Islam Hadhari hari ini seolah-olah bingung dan buta Islam apabila masih tidak mahu kembalikan mengamalkan undang-undang Islam yang dijamin mempunyai keberkatan oleh Allah. Pemimpin Islam Hadhari ini juga masih tidak mahu menerima hakikat bahawa pusat-pusat maksiat seperti kelab malam, disko, pusat dangdut, Pusat karaoke, konsert, budaya hiburan melampau menjadi punca kepada permasalahan tersebut selain dari dadah dan sebagainya. Sepatutnya pusat-pusat maksiat ini mestilah ditutup dan dibenteras.

Selain itu pimpinan Islam Hahdari ini juga masih tidak mahu mengakui kegagalan sistem pendidikan negara dalam mentarbiyah anak-anak muda supaya menjadi insan yang berakhlaq dan berdisiplin. Sudah masanya sistem pendidikan negara di kaji dan dirombak supaya ianya sesuai dengan Islam.

Hadis nabi yang menggesa perkara-perkara mungkar mesti dicegah dengan kuasa dan lisan juga seolah-olah dipinggirkan oleh Islam Hadhari. Ini kerana langkah-langkah pencegahan kemungkaran ini tidak dijalankan dengan serius. Malah kerajaan Islam Hadhari pula dalam masa yang sama menggalakkan program-program maksiat dijalankan seperti program konsert merdeka, program-program hiburan di TV serta konsert-konsert terbuka terus diberi galakan dari masa ke semasa.

Dalam masa yang sama porgram ilmu di masjid dan di surau dipantau dan ada yang diarahkan supaya dihentikan kerana kononnya berbau politik. Akhirnya program ilmu semakin berkurangan dan muda-mudi tidak minat lagi ke masjid dan surau.

Artis-artis terus diagung-agungkan oleh kerajaan Islam dan dalam masa yang sama ulama' dihina dan dicerca. Inilah rupa sebenar Islam Hadhari yang lebih rela maksiat berleluasa dan menular asalkan pelaku-pelaku maksiat ini menyokong mereka dalam pilihanraya. Apa yang digusarkan oleh mereka ialah kalau golongan tersebut sedar dan kembali kepada Islam dan akhirnya menyokong pembangkang.

Beliau yang juga Menteri Keselamatan Dalam Negeri menambah, masalah kes ragut pula berpunca daripada kadar migrasi ke bandaraya dan bandar besar, kekurangan peluang pekerjaan, penagihan dadah, kebanjiran pekerja asing dan kos sara hidup yang tinggi di bandaraya.

Bagi menangani jenayah ragut, katanya pihak polis telah mengambil tujuh pendekatan termasuk mengadakan lebih banyak rondaan di kawasan yang dikenal pasti kerap berlaku jenayah ragut.

Pasukan khas juga diwujudkan untuk membuat serbuan di kawasan yang dikenal pasti menjadi tempat di mana mereka yang melakukan ragut secara berkumpulan.

Perdana Menteri berkata polis akan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan untuk menambahkan pemasangan papan tanda dan kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan yang sibuk dan kerap berlaku jenayah ragut.

Selain itu, undang-undang baru sedang digubal termasuk Rang Undang-undang Indentifikasi DNA yang membolehkan polis menyimpan sampel dan data mengenai DNA seseorang penjenayah.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59