Wednesday, 27 September 2006

KERAJAAN DAN WAKIL RAKYAT BN HANYA PANDAI BERJANJI


KUALA LUMPUR 27 SEPT : Seperti kebiasaannya setiap kali kempen pilihanraya calon-calon akan berjanji macam-macam sehingga kadang-kadang tidak masuk akal.

Inilah yang terjadi kepada penduduk Kampung Sri Aman, Mukim Ijok, Senagor.

Setelah 48 tahun mendiami Kampung tersebut, lebih 700 penduduk daripada 155 keluarga, menuntut wakil rakyat kawasan itu menunaikan janji untuk mendapatkan geran tanah kawasan berkenaan.

Pengerusi persatuan penduduk kampung berkenaan, Robert Vanathiah berkata Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Datuk K. Siva Lingam dan Anggota Parlimen Kuala Selangor Mohd Daud Tarihep berjanji mendapatkan geran tanah daripada kerajaan negeri sejak Mac 2004.

Robert, 52, berkata kedua-dua wakil rakyat itu berjanji sebelum pilihan raya umum ke-11 untuk membantu mendapatkan geran tanah yang mereka duduki itu setelah kerajaan negeri menghentikan lesen tumpangan sementara (TOL) pada 1992.

"Sejak pilihan raya pertama hingga pilihan raya umum 2004, kami dijanjikan perkara yang sama oleh ADUN dan Anggota Parlimen BN tapi semua janji kosong," katanya yang mengunjungi pejabat Bernama di sini bagi mengadu masalah penduduk kampung itu.

Menurut Robert, keluarga beliau bersama beberapa keluarga lain telah menduduki tanah di Kampung Sri Aman dari Ladang Coalfields sejak 1958 dan mendakwa mereka telah diberikan kebenaran oleh kerajaan negeri untuk menduduki tanah itu apabila membayar TOL.

Beliau berkata ibu bapa mereka yang merupakan pekerja ladang, membina rumah di kawasan itu menggunakan wang caruman dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mereka yang tidak seberapa dan sumber-sumber lain.

Bagaimanapun, katanya kerajaan negeri telah memberhentikan TOL pada 1992 tanpa sebarang alasan menyebabkan penduduk kampung itu berada dalam dilema dan telah memohon untuk mendapatkan geran tanah dari Pejabat Daerah/Tanah Kuala Selangor.

Robert berkata pihaknya telah memajukan masalah itu kepada Pejabat Daerah tetapi tiada sebarang jawapan, selain pernah menghantar surat kepada Menteri Besar Selangor dan yang terbaru kepada Perdana Menteri pada 13 Ogos lepas.

Pejabat Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam surat bertarikh 14 Sept lepas, memaklumkan bahawa suratnya diterima dan akan dimajukan kepada Pegawai Daerah Kuala Selangor.

Bagaimanapun, katanya pejabat daerah telah menampal notis supaya mereka mengosongkan rumah dalam tempoh sebulan bagi memberi laluan kepada pembinaan rumah kos rendah di atas lot 199 Kg.Sri Aman, pada 15 Ogos lepas.

"Kami mahu kerajaan negeri kembalikan tanah kami. Jangan beri kepada pemaju sebab tanah itu telah dijanjikan kepada kami," katanya.

Mengikut notis pengosongan yang dikeluarkan pejabat daerah bertarikh 11 Ogos lalu, penduduk kampung itu ditawarkan rumah kos rendah berharga RM35,000 dan elaun perpindahan sebanyak RM2,000 bagi setiap ketua isi rumah.

Bagi penduduk yang terlibat dengan perpindahan kerana terlibat dengan kerja fasa pertama dan kedua projek perumahan itu, mereka diberi pilihan berpindah ke rumah panjang yang disediakan pemaju atau berpindah ke tempat lain dan menerima elaun sewa RM500 sebulan, sehingga rumah mereka siap, kata notis itu.

Pejabat Daerah Kuala Selangor bagaimanapun gagal memberikan reaksi setelah dihubungi Bernama hari ini bagi mengesahkan mengenai status sebenar tanah itu

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59