Friday, 29 September 2006

KERA DI HUTAN DISUSUKAN ANAK DI RUMAH MATI KELAPARAN


Bagaikan perumpamaan kera di hutan disusukan anak di rumah mati kelaparan. Itulah ungkapan yang boleh kita simpulkan bila membaca kenyataan bahawa RM500,000 dibelankan sehari untuk menanggung Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) di pusat-pusat tahanan seluruh negara.

Sedangkan pada masa yang sama masih ramai lagi rakyat tempatan yang terpaksa makan nasi berlaukkan garam, seharian makan ubi kayu, makan nasi sekali sehari dan sebagainya. Ramai lagi rakyat kita yang tidak ada rumah, merempat di tanahair sendiri. Wang RM500,000 itu sepatutnya dibelanjakan untuk memberikan kesejahteraan anak watan sendiri.

Tetapi inilah hakikatnya. Oleh kerana 'terlampau bijak memerintah dan menguruskan hal ehwal PATI' ini wang rakyat dibazirkan. Oleh itu sama-samalah kita menilai kembali sokongan kepada kerajaan Islam Hadhari ini.

Fakta dan kenyataan di atas di buat sendiri oleh Timbalan Menterinya, Datuk Fu Ah Kiow. Beliau berkata kerajaan membelanjakan sebanyak RM30 sehari bagi seorang banduan warga asing apabila mereka ditahan. Kos itu terpaksa ditanggung selagi banduan berkenaan masih ditahan reman di penjara di seluruh negara.

Beliau berkata, jumlah PATI yang ramai ditahan di pusat tahanan adalah kerana proses pendakwaan di mahkamah yang melibatkan PATI ini mengambil masa yang terlalu lama.

‘‘Kalau segala proses mahkamah untuk dapatkan tahanan reman adalah cepat, kita tidak perlu tanggung kos yang tinggi lagi. Pada masa ini, kerajaan membelanjakan sebanyak RM500,000 untuk penghuni berkenaan yang berada di penjara.

‘‘Perbelanjaan itu mungkin meningkat sekiranya mereka lambat didakwa di mahkamah,” katanya kepada media semalam.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mendengar taklimat lebih sejam mengenai Penjara Pengkalan Chepa oleh Pengarahnya, Ab. Basir Mohamad di sini hari ini.

FAKTA

Perbelanjaan yang tinggi itu diperuntukkan kepada lebih 16,303 orang banduan iaitu 38.3 peratus warga asing.

kerajaan pada masa ini membelanjakan sekurang-kurangnya RM1.27 juta sehari bagi menampung perbelanjaan 42,483 banduan dan tahanan di penjara serta depot tahanan pendatang asing tanpa izin di seluruh negara.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59