Thursday, 14 September 2006

KEDAULATAN BAHASA MELAYU. RAIS CAKAP KOSONG


AYER KEROH, 14 Sept : Penggunaan bahasa Melayu perlu diutamakan dalam setiap aspek kerana sekiranya hilang bahasa ini, maka sebahagian budaya Melayu turut akan pupus.

Perkara itu ditegaskan oleh Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Dr Rais Yatim sebagai cabaran yang perlu disahut oleh bangsa Melayu ke arah memperjuangkan bahasa Melayu.

Menurut beliau, bangsa Melayu perlu mempertahankan bahasa Melayu sebagai warisan budaya walaupun tuntutan ilmu memerlukan kemahiran dalam bahasa Inggeris.

“Tidak bermakna kita melangit tinggi dalam mendapatkan ilmu menerusi bahasa Inggeris jika kita melupakan bahasa Melayu di

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Konvensyen Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI) ke-7 di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di sini, hari ini.

Tetapi sedarkah Rais bahawa kata-katanya hanya omongan kosong kerana kerajaan Umno/BN sendiri yang meminggirkan bahasa melayu apabila mengubah bahasa pengantar untuk pembelajaran dan pengajaran subjek sains dan matematik di sekolah dari Bahasa Melayu kepada Bahasa Inggeris.

Selain itu kita juga melihat pimpinan Umno/BN lebih suka menggunakan Bahasa Inggeris dalam majlis-majlis rasmi kerajaan walaupun majlis tersebut di anjurkan di dalam negara. Inilah hakikat yang berlaku di dalam negara kita apabila bahasa ibunda sendiri di anaktirikan.

Ianya jauh berbeza dengan Indonesia dan Brunei apabila kita melihat pimpinan mereka lebih mementingkan bahasa sendiri dari bahasa asing.

Lihat sahaja Jepun mereka lebih mengagungkan bahasa mereka. Begitu juga dengan Presiden Iran yang menggunakan Bahasa Parsi pada setiap kali sidang akhbarnya. Namun begitu Iran jauh lebih maju dari Malaysia dari segi teknologi dan perindustrian.

Kalau Rais hendak mengembali dan memulihkan kedaulatan Bahasa Melayu langkah pertama yang mesti dilakukan beliau ialah mengguna semula Bahasa Melayu dalam pengajaran subjek Sains dan Matematik di sekolah dan Institut Pengajian Tinggi. Selain pemimpin negara dan agensi kerajaan wajib menggunakan Bahasa Melayu dalam semua majlis kerajaan.

Tulisan jawi juga mesti dipulihkan semula dan ianya hendaklah dijadikan subjek wajib bagi pelajar melayu.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59