Tuesday, 5 September 2006

KAWALAN KESELAMATAN DI KEM PLKN AMAT LONGGAR


MELAKA 5 SEPT : Kawalan keselamatan di sesetengah kem PLKN terbukti longgar berikutan pelbagai kes yang melibatkan keselamatan pelatih dan kehilangan barangan kepunyaan mereka. Sebelum pelbagai kejadian seperti rogol, pergaduhan dan sebagainya dilaporkan.

Semalam satu lagi kes berlaku di mana barangan kepunyaan pelatih dicuri di dalam kem PLKN. Ini jelas membuktikan kelemahan pentadbiran PKLN dalam menguruskan hal-hal keselamatan dalam kem.

Media melaporkan hari ini bahawa Polis masih menyiasat dakwaan 190 telefon bimbit milik peserta Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Ayer Keroh dekat sini, yang disimpan dalam sebuah bilik hilang, Jumaat lalu.

Ketua Polis Melaka, Senior Asisten Komisioner Ayub Yaakob, berkata telefon bimbit itu disimpan dalam sebuah bekas dalam sebuah bilik di pejabat berkenaan.

Katanya, kejadian disedari pengurusan kem kira-kira jam 7 pagi apabila mendapati bilik berkenaan terbuka.

Selepas diperiksa didapati 190 telefon bimbit yang disimpan dalam sebuah bekas di bilik itu lesap.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati bekas menyimpan telefon bimbit itu mempunyai kesan umpilan dan mereka yang melakukan kegiatan itu dipercayai memasuki kawasan berkenaan dengan memotong pagar.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN) Tan Sri Lee Lam Thye berkata, kebiasaannya telefon bimbit peserta PLKN akan disimpan pengurusan dan hanya akan diberikan kepada mereka pada hujung minggu.

"Saya amat kesal dengan apa yang berlaku dan berharap polis menjalankan siasatan rapi," katanya.

Kita pun berasa hairan bagaimana kem yang sepatutnya di kawal ketat ini boleh bolos kepada anasir-anasir luar atau ianya pun mungkin ianya dilakukan oleh 'orang dalam'. Nasib baik telefon yang dicuri bagaimana kalau pelatih yang 'dicuri'?

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59