Wednesday, 27 September 2006

ISU SUNGAI KELANTAN : TENGKU MAHKOTA KELANTAN MALUKAN TV3


TV3 yang menjadi 'tali barut' dan 'kuda tunggangan' kerajaan Islam Hadhari sudah beberapa kali memainkan isu bahawa air Sungai Kelantan kotor dan terjejas teruk akibat pembalakan yang tidak terkawal. Beberapa minggu lalu sekali lagi wartawan TV3, Khaidir Ahmad mendedahkankan bahawa air Sungai Kelantan dalam keadaan 'nazak'.

Namun dalam siaran tersebut TV3 telah dimalukan apabila Duli Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Kelantan bertitah bahawa air Sungai Kelantan tidaklah seteruk air Sungai di negeri-negeri lain.

Baginda bertitah demikian ketika membuat komen semasa baginda, Adun Dabong Datuk Ramzi Abdul Rahman bersama rombongan mereka menyusuri Sungai Kelantan. Nampaknya Baginda Tengku Mahkota Kelantan jauh lebih cerdik dan rasional dari TV3 dan pemimpin BN seperti Datuk Ramzi dan kuncu-kuncunya.

Sepatutnya TV3 malu dan menuntut maaf dari baginda kerana telah membuat tohmahan yang tidak berasas dan terlampau.

Semua orang tahu bahawa air sungai di negeri-negeri lain lebih teruk umpamanya Sungai Pinang di Pulau Pinang yang berwarna hitam dan tidak mengalir. Begitu juga air sungai di Melaka yang tidak pernah jernih seperti sungai yang tidak tercemar.

Bagi sesiapa yang tinggal di tebing sungai tentu tahu bahawa air sungai akan sentiasa keruh jika adanya hujan lebih yang turun. Air sungai akan secara automatik akan terus menjadi keruh jika hujan turun setiap hari dan air menjadi pasang. Saya rasa wartawan TV3 Khaidir Ahmad sudah tentu tahu akan fakta ini kerana beliau sendiri tinggal dan dibesarkan di tebing Sungai Pahang. Janganlah cuba mengabui mata rakyat yang tidak tahu akan hal ini.

Sementara itu Timbalan Menteri Besar Kelantan, Dato' Ahmad Yakob melahirkan rasa kesal terhadap agenda pihak tertentu yang cuba memburukkan kerajaan negeri sehingga air yang keruh di Sungai Kelantan didakwa sebagai kotor.

Katanya, sungai Kelantan tidak kotor seperti yang cuba digambarkan sebuah stesen televisyen swasta baru-baru ini. Sehubungan itu beliau berkata, pihak terbabit perlu pandai membezakan di antara keruh dan kotor.

"Kelantan tidak pernah melakukan aktiviti perlombongan di luar garis panduan ditetapkan sehingga berlakunya pencemaran sungai-sungai di negeri ini," katanya sebagai mengulas segmen air Sungai Kelantan kotor yang disiarkan sebuah stesen televisyen, baru-baru ini.

Menurut Ahmad air sungai keruh yang diambil pihak terbabit di Hulu Sungai Kelantan sebenarnya berlaku selepas hujan lebat di kawasan pedalaman.

"Semua orang tahu, air sungai mana-mana sekalipun kalau hujan lebat tentu warnanya berubah dan menjadi keruh. Setakat ini saya belum mendapat maklumat lagi adanya ikan-ikan yang mati kerana air sungai yang dianggap kotor.

"Ada sebuah negeri di negara ini sungainya begitu kotor sehingga ikan pun mati, tetapi di Kelantan tidak berlaku lagi kejadian tersebut," ujarnya.

Beliau juga berkata, pembangunan tanah kawasan hutan di negeri ini termasuk aktiviti perlombongan dilakukan mengikut piawaian ditetapkan serta mengikut nasihat pakar.

Tambahnya, kerajaan negeri hanya meluluskan kepada mana-mana syarikat yang mengikut sepenuhnya peraturan ditetapkan seperti menyediakan takungan air sebelum ia dilepaskan ke sungai.

"Mana-mana syarikat yang tidak mengikut peraturan yang telah ditetapkan kerajaan negeri, kita membatalkan segera kontrak mereka demi menjaga kualiti air dan alam sekitar,"ujarnya.

Bagaimanapun kata beliau hasil kegiatan pembangunan dan perlombongan sedikit sebanyak memberi kesan kepada air sungai di kawasan berdekatan, namun masih dalam keadaan terkawal.

Baru-baru ini, stesen televisyen terbabit menyiarkan slot khas mengenai dakwaan pencemaran Sungai Kelantan. Namun, paparan yang dikemuka tidak dibuktikan melalui fakta yang tepat hanya sekadar cakap-cakap penduduk kampung dan Adun Dabong.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59