Tuesday, 19 September 2006

ISLAM HADHARI GAGAL MEMBENTUK RAKYAT YANG BERTAQWA


SEREMBAN 19 SEPT : Pelbagai gejala sosial di kalangan remaja yang berlaku sekarang menunjukkan bahawa Islam Hadhari telah gagal untuk membentuk insan yang bertakwa di kalangan rakyat Islam negara ini.

Ini ditambah lagi dengan sistem Islam Hadhari yang menggalakkan program-program hiburan dan maksiat dijalankan. Malah media elektronik kerajaan Islam Hadhari iaitu RTM sendiri tidak henti-henti menyiarkan program yang berunsur hiburan yang dianggarkan mencapai 80 % dari jumlah masa siaran.

Tempat-tempat maksiat seperti Kelab Malam, Karaoke, Dangdut, Rumah Urut, Disko dan sebagainya di beri lesen untuk beroperasi. Lebih teruk lagi dimana tempat-tempat maksiat yang beroperasi tanpa lesen juga bertumbuh bagai cendawan lepas hujan.

Kedai-kedai menjual arak juga boleh didapati di seluruh pelusuk negara antaranya 7 Eleven yang beroperasi 24 jam. Pembeli yang juga terdiri dari orang Islam boleh membelinya sesuka hati tanpa segan silu.

Manakala langkah pencegahan juga tidak mendapatkan kerjasama yang baik di mana anggota penguatkuasa tidak cukup malah seringkali tugas mereka mendapat halangan dari pihak atasan apabila ianya melibatkan orang kenamaan.

Hari ini satu lagi kejadian mengharukan kita berlaku di mana sekumpulan lelaki Islam berpesta arak sampai ke pagi.


Media tersebut melaporkan bahawa keseronokan sekumpulan lelaki Islam berpesta minum arak sampai pagi tidak berpanjangan apabila mereka ditahan dalam operasi bersepadu anggota Penguat Kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) dengan bantuan polis di Gemencheh, tengah malam kelmarin.

Ketua Unit Penguat kuasa Jheains, Ahmad Khusaini, berkata dalam operasi kira-kira jam 12 tengah malam itu, 17 lelaki berusia antara 20-an hingga 30-an ditahan di sebuah rumah kedai di pekan Gemencheh, dekat Tampin.

Katanya, mereka menjadikan rumah kedai yang diubah suai sebagai pusat karaoke untuk meminum arak beramai-ramai.

“Ketika diserbu, 25 lelaki berada dalam pusat itu sedang asyik minum minuman keras sambil rakan yang lain berkaraoke.

“Selepas pemeriksaan, hanya 17 saja disahkan meminum arak manakala yang lain hanya berkaraoke.

“Mereka yang ditahan dibebaskan dengan jaminan dan diminta hadir di pejabat penguat kuasa JHEAINS Seremban dan Tampin untuk tindakan lanjut,” katanya di sini, petang semalam.

Ahmad berkata, semua lelaki terbabit akan didakwa mengikut Sekyen 78 Enakmen Jenayah Syariah Negeri Sembilan 1992 yang jika sabit kesalahan, boleh didenda maksimum RM3,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

“Rumah kedai yang diserbu sebelum ini pernah menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan masyarakat tempatan,” katanya.

“Kami dengan jabatan polis akan terus bekerjasama memantau pusat karaoke itu pada masa depan bagi memastikan aktiviti di situ tidak berterusan yang boleh mengundang bahaya kepada orang ramai,” katanya.

Ini kes yang berjaya di kesan. Tetapi sebenarnya banyak lagi kejadian serupa gagal di kesan dan diambil tindakan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59