Wednesday, 6 September 2006

HARAPKAN PAGAR, PAGAR MAKAN PADI


SUNGAI PETANI 6 SEPT : Kalau di Iran tenteranya sanggup mati syahid untuk mempertahankan negara mereka dari diserang oleh Amerika dan kuncu-kuncunya, di Malaysia lain pula ceritanya. Tentera kita bukan sahaja tidak seberani tentera Iran malah berani melakukan kerja-kerja jenayah. Tentera yang sepatutnya sama-sama menjaga keamanan dan kesejahteraan rakyat tidak berbuat demikian malah mereka pula yang melakukan jenayah.

Sudah banyak kes rompakan dan jenayah yang dilakukan oleh anggota tentera kita. Inilah bahananya apabila anggota tentera hanya dilatih dari segi ilmu ketenteraan sahaja tanpa mengambil kira kepentingan takwa di kalangan mereka.

Media melaporkan bahawa tiga lagi anggota tentera yang disyaki terbabit dalam kejadian menyamun sebuah kedai menjual telefon di Tikam Batu di sini, awal pagi kelmarin ditahan reman selama enam hari.

Pendaftar Mahkamah Sungai Petani, V Kanasan membenarkan polis menahan reman tiga anggota tentera itu bermula semalam sehingga 10 September ini untuk membantu siasatan.

Sebelum ini, dua rakan mereka yang cedera di kaki kiri bersama seorang lagi anggota tentera direman bermula kelmarin sehingga tarikh sama.

Keenam-enam anggota tentera berusia 21 hingga 25 tahun dari Batalion 165 Kor Risik, Kem Lapangan Terbang itu ditahan kerana disyaki terbabit dalam kejadian memecah masuk sebuah kedai menjual telefon.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi itu, tiga daripada enam anggota tentera yang menaiki sebuah kereta Perodua Kancil memecah masuk ke kedai terbabit sebelum dikesan oleh anggota polis yang membuat rondaan.

Sebaik menyedari kehadiran polis, mereka cuba melarikan diri tetapi gagal lalu bertindak menyerang dua anggota polis yang terpaksa melepaskan empat das tembakan dan terkena kaki kiri dua anggota tentera terbabit.

Seorang daripada anggota itu menyerah diri manakala tiga daripada rakannya berjaya melarikan diri dengan kereta.

Namun, ketiga-tiga anggota itu dapat ditahan ketika pulang ke berek bujang oleh sepasukan anggota polis yang dibantu Polis Tentera, Kem Lapangan Terbang.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59