Thursday, 28 September 2006

HAMPIR 8,000 PELAJAR TERENGGANU TAK TAHU SOLAT : SISTEM PENDIDIKAN ISLAM HADHARI GAGAL


KUALA TERENGGANU 28 SEPT : Seramai 7,942 pelajar sekolah rendah dan menengah di Terengganu dikenal pasti belum pandai mendirikan solat termasuk sembahyang lima waktu, kata Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, Datuk Dr Abdul Latiff Awang.

Beliau berkata daripada tinjauan yang dilakukan oleh Jabatan Pelajaran Negeri terhadap 70,903 murid sekolah rendah sehingga Ogos lepas, seramai 4,430 atau 6.2 peratus murid belum dapat menguasai sepenuhnya solat manakala daripada tinjauan ke atas 79,919 pelajar sekolah menengah, sebanyak 3,512 pelajar yang belum pandai menunaikan ibadah tersebut.

"Kerajaan negeri mengakui memang ada pelajar-pelajar di negeri ini yang belum pandai mendirikan solat. Sebab itu, Jabatan Pelajaran Negeri sedang mengadakan program Bestari Solat di sekolah-sekolah.

"Kita percaya, angka-angka itu (yang belum pandai solat) akan menurun dengan banyak pada akhir tahun ini (dengan adanya Bestari Solat itu)," katanya ketika menjawab soalan Mohd Abdul Wahid Endut (PAS-Wakaf Mempelam) pada hari kedua dan terakhir sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu ke-11 di sini hari ini.

Ini jelas menunjukkan bahawa sistem pendidikan Islam Hadhari gagal mendidik pelajar supaya pandai mendirikan solat. Ini semua adalah kerana subjek agama telah lama dipinggirkan dalam sistem pendidikan Islam Hadhari. Inilah malangnya apabila agama dikesampingkan. Malah subjek agama bukanlah subjek wajib dan ianya tidak termasuk dalam subjek peperiksaan UPSR.

Dr Abdul Latiff berkata daripada tinjauan terhadap murid sekolah rendah itu juga, Jabatan Pelajaran Negeri mengenal pasti seramai 13,630 murid belum pandai menguasai bacaan al-Quran dan 14,803 tidak tahu menulis dan membaca jawi.

Sehubungan itu, katanya, Jabatan Pelajaran Negeri juga telah mengadakan kelas-kelas pemulihan al-Quran dan jawi kepada pelajar-pelajar berkenaan.

Oleh kerana rakyat mestilah menilai semula sokongan mereka kepada kerajaan Islam Hadhari yang memerintah hari ini, kerana mereka sebenarnya telah gagal meningkatkan kefahaman dan penghayatan Islam di kalangan rakyat.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59