Tuesday, 12 September 2006

DI SAAT RAKYAT MENDERITA, MB ISLAM HADHARI UBAHSUAI RUMAH SAMPAI RM4.5 JUTA


SEREMBAN 12 SEPT : Ketika ramai rakyat di negara ini menderita umpama kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, MB negeri Islam Hadhari iaitu Negeri Sembilan di dakwa sesuka hati mengubahsuai rumahnya bernilai RM4.5 juta.

Hal ini didakwa oleh Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri Sembilan, Loke Siew Fook hari ini yang membuat laporan lisan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) Negeri Sembilan berhubung kos pengubahsuaian rumah rasmi Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan yang dikatakan bernilai RM4.5 juta itu.

Loke (DAP-Lobak) berkata laporan itu dibuat berdasarkan laporan Ketua Audit Negara 2005 yang menyatakan wang dana khas yang diperuntukkan sebanyak RM41.4 juta pada 2004 dan 2005 kepada Negeri Sembilan untuk tujuan memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan telah digunakan untuk membiayai kos pengubahsuaian itu.

Pengarah BPR Negeri Sembilan Mohd Yusoff Md Zain ketika dihubungi mengesahkan telah menerima laporan Loke.

Dalam reaksi serta mertanya, Mohamad berkata terdapat pelbagai dana khas yang diperolehi dan dana khas bagi pengubahsuaian kediaman rasmi menteri besar tidak menyentuh dana khas yang diperolehi sebanyak RM41.4 juta berkenaan.

"Ada tajuk tertentu seperti ibu tunggal, pelajar, orang miskin. Yang ini kita `strict' dan tidak boleh disentuh. Pembiayaan itu adalah dana khas untuk pengubahsuaian yang dalam waran terperinci bukan dana khas yang dimaksudkan," katanya.

"Saya memohon peruntukan itu menerusi Kementerian Kewangan dan ia diluluskan sebanyak RM4.5 juta," kata Mohamad ketika ditemui selepas pelancaran Kempen Gotong Royong Perdana di sini.

Loke yang ditemui pemberita di hadapan pejabat BPR negeri berkata pihaknya membuat laporan itu berdasarkan laporan audit terbabit yang mengulas `perbelanjaan ini adalah tidak menepati tujuan dana khas diberikan'

Inilah pemimpin Islam Hadhari yang hanya mementingkan diri sendiri tanpa memikirkan kesusahan rakyat. Apakah rumahnya itu sudah hendak runtuh atau bocor sana bocor sini?

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59